Aljaška zapracuje do rozvodového konania aj zvieracích miláčikov

Poslanci amerického štátu Aljaška začali rokovania o návrhu nového zákona, ktorý by pri rozvodovom konaní zahŕňal aj budúc starostlivosť o domácich miláčikov a ich všeobecné blaho.

23.03.2015 12:10
debata (1)

Ako informoval britský denník The Times, podľa autorov zákona sa domáce zvieratá čím ďalej tým častejšie stávajú nástrojom boja rozvádzajúcich sa partnerov.

Zvierací maznáčikovia často slúži ako nátlaková páka – a tomu má zákon zabrániť, povedala Liz Vazquezová, republikánska poslankyňa a jedna z autoriek návrhu.

„Čím ďalej, tým viac jeden z partnerov využíva zvieratá, aby toho druhého trestal, aby s ním manipuloval, alebo sa mu dokonca pomstil. Hrozí, že rodinné zviera zmrzačí, bude týrať alebo dokonca zabije, ak mu druhý neustúpi,“ dodala.

Zákon podľa Vazquezovej slov tiež požaduje, aby boli zvieratá zahrnuté do systému dočasnej starostlivosti alebo ochrany, aká je v prípade vyhrotenia situácie v rozvádzajúcej sa rodine či v prípade domáceho násilia poskytovaná ohrozeným partnerom a ich deťom. Tí podľa navrhovateľov môžu byť často neochotní odísť zo spoločnej domácnosti z obavy, že jej zvyšný člen ublíži ich miláčikom.

Aj ďalšie americké štáty riešia blaho domácich zvierat. Napríklad v Nevade už by čoskoro mohol platiť zákon, na základe ktorého dostanú chorľavejúci domáci maznáčikovia lekársku marihuanu, pokiaľ to ich stav bude vyžadovať.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #rozvod #Zvieratá #Aljaška #domáci miláčikovia