Tuniský premiér po atentáte na múzeum prepustil veliteľa polície

Tuniský premiér Habíb Síd v pondelok kvôli atentátu na múzeum v Tunise z minulého týždňa prepustil šesť policajných veliteľov. Oznámil to Sídov hovorca Mufdí Msídí. Pri atentáte spáchanom v stredu v múzeu Bardo zahynulo 25 ľudí. Sú medzi nimi hlavne zahraniční turisti a tiež dvaja z útočníkov.

23.03.2015 12:20
Tunis, múzeum, teroristi Foto:
Na snímke z videa vidno dvoch mužov so zbraňami v múzeu v Tunise.
debata

Msídí povedal, že premiér navštívil v nedeľu večer komplex múzea a zaznamenal bezpečnostné nedostatky. „Rozhodol sa preto prepustiť niekoľkých členov vedenia polície vrátane veliteľa polície v hlavnom meste a tiež šéfa policajnej jednotky v Bárdá,“ povedal hovorca.

Podľa ministerstva vnútra boli útočníci najmenej traja: dva zomreli pri atentáte, po treťom sa pátra. K útoku sa prihlásila radikálna skupina Islamský štát. Múzeum Bárdá má byť v utorok znova otvorené. „Je to výzva a posolstvo. Chceme dať najavo, že atentátnici svoj cieľ nedosiahli,“ povedal kurátor múzea Munsif bin Músa. Používatelia internetu zvolali na utorok manifestáciu, ktorá má smerovať k múzeu.

Síd v pondelok povedal v rozhovore pre francúzskym list Le Figaro, že hnutie islamských radikálov silnie od revolúcie z roku 2011 kvôli pochybeniam bezpečnostných zložiek. „Prehodnocujeme situáciu. Ministerstvo vnútra musí plniť svoje úlohy a chrániť republiku. Policajný zásah v Bárdá bol vedený správne, ukázali sa aj chyby, z ktorých je zrejmé, že ministerstvo vnútra čaká veľa práce.“

Múzeum, ktoré má cenné zbierky, je v susedstve parlamente. Napriek tomu v ňom nie je zabezpečená mimoriadna ochrana, takže muži so samopalmi sa do neho dostali bez problémov. Síd v rozhovore tiež povedal, že Tunisko sa musí zamerať na ľudí, ktorí sa vracajú z bojov v Sýrii alebo Iraku a zo susednej Líbye. „Vedia bojovať, sú lepšie vycvičení a schopní akcie ako bola tá stredajšie. Je to vážny problém,“ vyhlásil premiér a priznal, že Tunisko túto tému zanedbalo.

debata chyba
Viac na túto tému: #atentát #Tunisko #múzeum #bezpečnostné hrozby