Stovky ľudí v Kábule žiadali spravodlivosť pre ubitú ženu

Stovky Afgancov vyšli v pondelok demonštrovať do ulíc metropoly Kábul na podporu mladej ženy, ktorú zabil vo štvrtok dav ľudí, pretože podľa obvinenia jedného z duchovných spálila výtlačok koránu. Afganský minister vnútra Núr Hak Ulumí v dolnej komore parlamentu vyhlásil, že žena bola nevinná.

23.03.2015 14:15
Afganistan, Kábul, demonštranti, Farchonde Foto: ,
Blízko miesta, kde bolo telo Farchonde vo štvrtok spálené, sa v pondelok zhromaždili na demonštrácii stovky ľudí.
debata (5)

Rozhorčený dav vo štvrtok v afganskom hlavnom meste najprv 27-ročnú ženu menom Farchonde zbil palicami a kameňmi, potom ju zhodil zo strechy domu a prešiel autom. Nakoniec ľudia jej telo zapálili a hodili do koryta rieky Kábul. Polícia už zadržala 13 podozrivých osôb a počíta vraj so zatýkaním ďalších.

„Obvinenia proti nej sú absolútne nepravdivé. Farchonde bola pobožná žena, nebola zapletená do (pálenia koránu), bola nevinná,“ vyhlásil minister Ulumí. „Je veľmi smutné, že sme nedokázali ochrániť túto mladú zbožnú ženu. Dúfame, že sa to už nebude opakovať,“ dodal.

Afganky nesú truhlu s telom mŕtvej Farchonde. Foto: SITA/AP, Massoud Hossaini
Afganistan, Kábul, demonštranti, Farchonde Afganky nesú truhlu s telom mŕtvej Farchonde.

Na záberoch z lynčovania ženy, ktoré sa objavili na sociálnych sieťach, vidieť policajtov v uniformách, ktorí sa pozerajú, ako dav obeť bije. Ulumí v nedeľu večer vo vyhlásení uviedol, že 13 policajtov bolo v súvislosti s prípadom dočasne zbavených funkcie, vrátane šéfa okrsku, kde k incidentu došlo.

Demonštranti pred mešitou, kde sa vražda... Foto: SITA/AP, Massoud Hossaini
Afganistan, Kábul, demonštranti, Farchonde Demonštranti pred mešitou, kde sa vražda Farchonde odohrala.

Blízko miesta, kde bolo telo Farchonde vo štvrtok spálené, sa v pondelok zhromaždili na demonštrácii stovky ľudí. Niektoré protestujúce ženy mali na tvárach papierové masky zobrazujúce zakrvavenú tvár obete. Demonštranti tiež zablokovali dopravu a volali kritické slogany namierené proti vláde a polícii.

V nedeľu večer sa v Kábule za veľkej účasti verejnosti konal pohreb zavraždenej, pri ktorom netradične niesli rakvu ženy. V pondelok demonštrujúci žiadali potrestanie všetkých, ktorí sa násilností voči Farchonde pred jednou z najznámejších mešít v Kábule zúčastnili.

Demonštranti žiadajú odplatu vrahom Farchonde. Foto: SITA/AP, Massoud Hossaini
Afganistan, Kábul, demonštranti, Farchonde Demonštranti žiadajú odplatu vrahom Farchonde.

Podľa afganskej televízie Tolo Farchonde obvinila jedného z duchovných, že podvádza veriacich. Ten vraj, aby zachránil svoje zamestnanie a svoj život, ženu na oplátku obvinil zo spálenia Koránu. Žiadne dôkazy o tomto čine ale neexistujú. Otec obete povedal, že dievča vyštudovalo náboženskú školu a samo vyučovalo deti korán.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Korán #zabitie #Kábul