S Clintonovou si písali súkromné ​​e-maily aj jej poradcovia

Poradcovia a spolupracovníci niekdajšej americkej ministerky zahraničia Hillary Clintonovej príležitostne používali svoje súkromné ​​e-mailové adresy na vzájomnú pracovnú komunikáciu. Podľa denníka The New York Times to vyplýva z rozboru elektronickej pošty, ktorú Clintonová predložila výboru snemovne zaoberajúcemu sa útokom na americký konzulát v Benghází v roku 2012.

23.03.2015 15:45
Hillary Clintonová Foto: ,
Hillary Clintonová
debata (2)

Clintonová, ktorá je vnímaná ako pravdepodobná prezidentská kandidátka za demokratov, čelí kritike za údajné neopatrné zaobchádzanie s citlivými informáciami, lebo miesto pracovného e-mailu používala len súkromný.

Hovorca Clintonovej Nick Merril denníku The New York Times povedal, že spolupracovníci ministerky používali služobnú elektronickú poštu ako hlavnú a že prípady komunikácie cez súkromné ​​účty tvoria „len nepatrný podiel“ z ich viac ako jedného milióna vzájomných správ.

Súkromné ​​účty príležitostne používali na rokovania s Clintonovou najmenej štyria jej spolupracovníci. Bol medzi nimi napríklad poradca pre zahraničnú politiku Jake Sullivan alebo vedúca kancelárie ministerky Cheryl Millsová.

Clintonová tvrdí, že žiadnu služobnú korešpondenciu nezmazala a že ministerstvu na preverenie odovzdala vyše 55-tisíc strán z elektronickej pošty. Úrad chce e-maily po ich bezpečnostnom preverení zverejniť podľa zákona o slobodnom prístupe k informáciám. Očakáva sa, že to bude trvať niekoľko mesiacov.

Problémom kvôli súkromnej pošte čelí aj očakávaný prezidentský kandidát za republikánov Jeb Bush. V čase, keď pôsobil ako guvernér Floridy, používal podľa denníka The Washington Post svoj privátny e-mail napríklad na debatu o rozmiestnení vojakov či ochrane jadrových elektrární.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #email #The Washington Post #Hillary Clinton #Jeb Bush #súkromný #New York Times