Matka väznenej ukrajinskej pilotky hľadá pomoc v Nemecku

Matka ukrajinskej pilotky Nade Savčenkovej, ktorú v júni 2014 chytili proruskí separatisti a previezli do Ruska, kde sedí vo väzení, hľadala v pondelok pomoc v Nemecku.

23.03.2015 16:57
Nadežda Savčenková, Ukrajina, väzenie, Foto: ,
Ukrajinská pilotka Nadežda Savčenková v ruskom väzení.
debata (130)

Maria Savčenková dúfa, že nemecké úrady vyvinú tlak na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby nariadil prepustenie jej 33-ročnej dcéry, ktorá sa stala na Ukrajine národnou hrdinkou.

Savčenkovú zadržiavajú v ruskom väzení pre obvinenie z účasti na zabití dvoch ruských novinárov vo východnej Ukrajine. Savčenková, ktorá držala hladovku viac ako dva mesiace, sa stala symbolom odporu proti ruskej agresii na Ukrajine. Obvinenia Ruska odmieta, no ak ju uznajú vinnou, môže dostať až 20-ročný trest.

Savčenkovej matka v Berlíne hovorila s predstaviteľmi zahraničného výboru nemeckého parlamentu, povedal predstaviteľ ukrajinského veľvyslanectva v Berlíne.

Hovorca nemeckého ministerstva zahraničia uviedol, že v prípade nenastal žiadny vývoj, no víta rozhodnutie Ruska povoliť prístup ukrajinských lekárov k Savčenkovej.

Predstaviteľ ukrajinskej ambasády povedal, že zdravotný stav uväznenej pilotky sa opäť zhoršil. Savčenkovej advokát varoval, že Savčenková môže v rukom väzení zomrieť.

OSN, USA a Británia vyzvali na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN 6. marca na prepustenie ukrajinskej vojenskej pilotky, čo Rusko odmietlo.

V januári ukrajinský prezident Petro Porošenko zaslal Putinovi list, v ktorom ho žiadal o prepustenie Savčenkovej potom, ako od začiatku hladovky v decembri schudla 17 kg.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #Ukrajina #kríza na Ukrajine #proruskí separatisti #Nadežda Savčenková