Obama bude rokovať s afganským lídrom Ghaním o zotrvaní vojakov

Americký prezident Barack Obama v utorok v Bielom dome prijme svojho afganského kolegu Ašrafa Ghaního, s ktorým bude rokovať predovšetkým o možnostiach zotrvania väčšieho počtu amerických vojakov v ázijskej krajine. Kým Obama plánuje znížiť súčasný stav 10 000 príslušníkov armády do konca roka na polovicu, Ghaní by chcel, aby bol ich odchod pomalší. Spolu s ním do prezidentského sídla zavíta aj premiér Abdulláh Abdulláh.

24.03.2015 07:45
Barack Obama Foto: ,
Barack Obama
debata

Ghaní, ktorý je v USA už od nedele, v pondelok rokoval s ministrami obrany a zahraničia. Pre Washington je výrazne vrúcnejším partnerom ako jeho predchodca Hamíd Karzái. Krátko po svojom minuloročnom nástupe do funkcie podpísal Karzái odmietavú zmluvu, ktorou bolo podmienené ďalšie zotrvanie amerických jednotiek v krajine.

S vidinou nastávajúcej tradičnej jarnej ofenzívy povstalcov z hnutia Taliban sa pokúša presvedčiť USA, aby ponechali v Afganistane čo najviac vojakov. Ghaní sa takisto obáva možnej hrozby radikálov z Islamského štátu, ktorí ovládli časť Iraku po tom, čo z neho Američania odišli.

Obama plánuje, že od budúceho roka zostane v Afganistane zhruba 5 000 vojakov na základniach v Kábule a Bagráme. Podľa nemenovaných amerických predstaviteľov citovaných agentúrou Reuters je však v hre aj možnosť, že počas Ghaního návštevy zmení plán a rozhodne o ponechaní vojenského personálu aj na základniach v Kandaháre a Dželálábáde.

Americkí činitelia po rokovaní Ghaního s americkými ministrami zahraničia a obrany v pondelok oznámili, že USA pomôžu financovať afganské bezpečnostné sily najmenej do roku 2017, aby ich početný stav vzrástol na požadovanú úroveň 352 000 ľudí. Po stretnutí s Obamom prednesie Ghaní v stredu očakávaný prejav v Kongrese.

debata chyba
Viac na túto tému: #vojaci #Ašraf Ghaní