Utah umožnil popravy zastrelením, ak nebudú injekcie

Utah sa stal jediným štátom USA, kde väznice môžu vykonať popravu odsúdeného za pomoci strelných zbraní v prípade, že nebudú mať smrtiace injekcie. Príslušný návrh zákona v pondelok podpísal guvernér Utahu Gary Herbert, informovala agentúra Reuters.

24.03.2015 09:10
debata (4)

Návrh zákona predložený republikánmi schválila tento rok vo februári tamojšia Snemovňa reprezentantov a v prvej polovici marca tiež Senát. Nový zákon stanovuje, že ak sa úradom nepodarí obstarať si zákonným spôsobom náplň do injekcií 30 dní pred dátumom stanoveným na popravu, mala by ju vykonať popravčia čata.

Niektoré americké štáty majú v poslednej dobe problém so zháňaním látok do smrtiacich injekcií, pretože niektoré farmaceutické firmy – zvlášť z Európy – odmietajú poskytovať svoje produkty na tieto účely.

Guvernér Utahu Herbert uviedol, že použitie popravčích čiat je podľa jeho názoru „trochu hrozné“. Utah však patrí medzi tie americké štáty, ktoré uplatňujú najvyšší trest, a musia mať náhradný spôsob vykonania popravy pre prípad, že nedostatok smrtiacich látok na tieto účely bude pokračovať, citovala ho agentúra AP.

Kritici nového opatrenia považujú nasadenie strelných zbraní za barbarské. Americký zväz občianskych slobôd (ACLU) za Utah uviedol, že tento štát sa vybral „spiatočníckou a zaostalou cestou“.

Utah používal popravčie čaty, kým v roku 2004 schválil vykonávanie popráv injekciami. Tamojší zákonodarcovia vtedy uviedli, že použitie strelných zbraní vyvoláva veľký záujem médií a odvracia pozornosť od obetí.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #popravy #utah #strela #injekcia