Tunisko odložilo otvorenie múzea, kde nedávno postrieľali turistov

Správa múzea Bardo v Tunise na poslednú chvíľu odložila znovuotvorenie zbierok, ktoré bolo naplánované pre verejnosť na utorok. Kustód múzea Munsif bin Músa rozhodnutie zdôvodnil logistickými a bezpečnostnými problémami.

24.03.2015 09:55 , aktualizované: 11:09
debata

Múzeum malo v utorok otvoriť svoje brány prvýkrát od atentátu, pri ktorom 18. marca útočníci zabili vyše 20 ľudí, väčšinou zahraničných turistov. Dnes sa bude konať len oficiálna ceremónia určená médiám a pozvaným osobnostiam.

Kým hovorkyňa múzea povedala, že sa otvorenie odkladá na neurčito, bin Músa oznámil, že by inštitúcia mohla byť sprístupnená v nedeľu.

„Boli sme zaskočení v poslednej chvíli, ale ministerstvo vnútra nám oznámilo, že z bezpečnostných dôvodov nemôžeme pustiť dnu veľký počet návštevníkov. Nový termín otvorenia pre verejnosť nemáme, ale ministerstvá vnútra a kultúry rozhodli, že dnes popoludní sa bude konať oficiálna ceremónie pre médiá a pre osobnosti. Pre verejnosť je na to zatiaľ priskoro,“ oznámila hovorkyňa.

Popoludní sa má konať len koncert tuniského symfonického orchestra a uctenie si pamiatky obetí.

Útok na múzeum bol prvou teroristickou akciou, ktorej cieľom boli cudzinci, od atentátu na synagógu v Džerbe v roku 2002. K atentátu v Bardo, ktoré stojí vedľa parlamentu, sa prihlásila organizácia Islamský štát. Premiér Habíb Síd v pondelok priznal opomenutia bezpečnostných zložiek a prepustil šesť vysoko postavených členov polície.

debata chyba
Viac na túto tému: #Tunisko #teroristi #múzeum #Islamský štát