Radikáli v Sýrii naverbovali až 400 detí

Radikáli z organizácie Islamský štát (IS) naverbovali v Sýrii do svojich radov až 400 detí. Ochrancovia ľudských práv, ktorí situáciu monitorujú z Londýna oznámili, že Islamský štát týchto nových bojovníkov označili za "šteňatá kalifátu" a poskytne im vojenský výcvik a tiež výučbu radikálneho islamu.

24.03.2015 12:36
debata (1)

Deti sú vo veku do 18 rokov a Islamský štát ich pre svoju potrebu hľadal v blízkosti škôl, mešít a verejných priestranstiev, na ktorých sa konajú popravy odporcov IS. Jeden z týchto chlapcov bol zrejme na videu, na ktorom zabil izraelského Araba za údajnú špionáž v prospech Izraela.

Francúzska polícia chlapca identifikovala ako možného príbuzného francúzskeho teroristu Mohameda Meraha, ktorý zabíjal v Toulouse v roku 2012. „Využívajú deti, pretože je ľahké vymyť im mozog. Môžu si z nich urobiť, čo chcú, zabrániť im pokračovať v školskej dochádzke a namiesto toho ich pošlú do škôl IS,“ povedal Rami Abdar Rahmán z organizácie ochrancov ľudských práv.

Islamský štát vyhlásil vlani kalifát na severe Sýrie a Iraku. Na tomto území pozabíjal civilistov, cudzincov i novinárov a mnoho vrážd zachytil na videá. Na niektorých sú vidieť prizerajúce sa deti, niektoré sa vrážd aj zúčastňujú. Abdar Rahmán povedal, že možným dôvodom náboru veľkého množstva detí môže byť aj to, že od začiatku roka Islamský štát získava ťažšie nových dospelých bojovníkov – pripojilo sa ich len 120. Jedným z dôvodov je sprísnenie kontrol na hranici medzi Tureckom a Sýriou, odkiaľ noví záujemcovia prichádzali.

Abdar Rahmán tiež tvrdí, že Islamský štát povzbudzuje rodičov, aby poslali deti do ich výcvikových táborov a v niektorých prípadoch za to platia. Branci sa učia zaobchádzať so strelnými zbraňami, riadiť automobily a bojovať. Mnoho detí Islamský štát využíva ako informátorov a strážcov svojich veliteľských stanovíšť. Prijíma do svojich radov aj deti s vrodenými vadami.

Sýrska umiernená opozícia oznámila, že jej zahraniční spojenci začali dodávať viac zbraní. Reagujú vraj zrejme na útoky sýrskej armády na pozície, ktoré umiernení odporcovia Damasku vybojovali od začiatku vojny v roku 2011. Jedná sa najmä o oblasti v blízkosti hraníc s Jordánskom a Izraelom. Sýrska armáda začala proti opozícii rýchlo postupovať v januári v juhozápadnej Sýrii, vďaka dodávkam zbraní svoj postup musela spomaliť. Opozícia by potrebovala viac zbraní.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #deti #Sýria #radikáli #Islamský štát