Koaličné lietadlá robia pre Iračanov prieskum nad Tikrítom

Koaličné lietadlá uskutočňujú prieskumné lety nad irackým mestom Tikrít, ktoré je v rukách povstalcov z militantnej organizácie Islamský štát (IS). Cieľom je poskytnúť čo najviac informácií o pozíciách islamistov irackej armáde, ktorá uskutočňuje pozemnú operáciu na oslobodenie mesta.

24.03.2015 15:30
debata (1)

Ofenzíva sa začala už na začiatku marca, no Američanmi vedená koalícia sa do nej zapojila až teraz. Ako informoval predstaviteľ koalície, ktorý nechcel byť menovaný, o prieskumné lety požiadala iracká vláda.

Odmietol povedať, či sa koaličné lietadlá zapájajú aj do útokov s tým, že o prebiehajúcich operáciách nesmie informovať.

Nemenovaný predstaviteľ irackej armády sa však vyjadril, že koaličné lietadlá sa na oslobodzovaní Tikrítu nepodieľajú, v utorok však odštartovali nálety pri neďalekom meste Bajdží, kde sa nachádza veľká ropná rafinéria.

Na ofenzíve pri Tikríte v provincii Salahaddín spolupracuje iracká armáda s iránskymi poradcami vrátane veliteľa elitných revolučných gárd Kássima Sulajmániho. Američania tvrdia, že pri svojej leteckej misii s Iráncami nekomunikujú.

Irackým silám a šiítským milíciám sa počas operácie podarilo obsadiť niektoré severné a južné predmestia Tikrítu, v posledných dňoch však ofenzíva, na ktorej sa zúčastňuje skoro 20-tisíc vojakov, mierne ustala.

Dobytie Tikrítu by otvorilo cestu k znovuzískaniu druhého najväčšieho irackého mesta Mosul. Táto operácia by sa mala začať v apríli alebo v máji, čo závisí od pripravenosti irackej armády. Zúčastniť by sa na nej malo 25-tisíc vojakov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #prieskum #Irak #islamisti #šiiti #Islamský štát