Rumunsko rozšírilo obvinenia voči exministrovi financií Valcovovi

Rumunskí prokurátori rozšírili vyšetrovanie bývalého ministra financií Dariusa Valcova, ktorého obvinili z nezákonného zisku. Vzhľadom na poslaneckú imunitu ho protikorupčná prokuratúra zatiaľ nemôže nechať zatknúť.

24.03.2015 16:20
Rumunský exminister financií, Darius Valcov Foto: ,
Darius Valcov
debata

Vo Valcovovom sejfe sa našla hotovosť vo výške 81 960 eur, tri zlaté tehličky vážiace tri kilogramy a tri obrazy, jeden od francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira.

Valcov je najvyšší rumunský politik obvinený z podvodu v rámci celoštátnej akcie zameranej na korupciu vysokopostavených štátnych zamestnancov.

Bývalý minister všetky obvinenia odmieta a chce to vysvetliť v stredu vo vystúpení v parlamente. Podľa rumunského zákona prokurátori potrebujú súhlas parlamentu na vyšetrovanie a zatknutie poslanca obvineného z podvodu počas vykonávania mandátu.

„Od začiatku roka 2011 Valcov vykonával finančné operácie, ktoré neboli v súlade s postom primátora, senátora a ministra. Týka sa to pozemkov, účtovníctva a právnických firiem, ktoré vlastní a riadi prostredníctvom tretích strán,“ uviedol prokurátor v obvinení.

Prokurátori začali vyšetrovať Valcova začiatkom marca pre obvinenie z pridelenia kontraktu favorizovanej stavebnej firme za úplatok vo výške približne dva milióny eur v čase, keď bol primátorom juhorumunského mesta Slatina. Na to Valcov z postu ministra financií odstúpil.

debata chyba
Viac na túto tému: #Rumunsko #ministerstvo financií