Poliak dostane odškodné 37-tisíc eur za zneužívanie kňazom

Poliak, ktorý sa v detstve stal obeťou sexuálneho zneužívania miestnym kňazom, získa od farnosti a diecézy odškodnenie vo výške 150-tisíc zlotých (takmer 37-tisíc eur), ktoré má pokryť náklady na liečbu. Ide o vôbec prvý prípad v Poľsku, keď obeť požadovala odškodnenie nielen od páchateľa, ale aj od cirkvi, uviedla agentúra AFP.

24.03.2015 16:52
debata (15)

Muž označovaný v médiách iba ako Marcin K. pôvodne žiadal 200-tisíc zlotých (vyše 47-tisíc eur) a ospravedlnenie v celoštátnej tlači. Strany sa však nakoniec v piatok dohodli na zmieri.

Stanovilo sa, že muž stiahne žalobu a zriekne sa všetkých nárokov, zatiaľ čo farnosť a diecézy mu „v geste kresťanskej pomoci“ zaplatia psychoterapiu.

Marcin K. v rozhovore s rozhlasovou stanicou TOK FM priznal, že má v súvislosti s výsledkom súdneho konania „rozporuplné pocity“. Avšak je rád, že už má všetko za sebou. „Na to gesto kresťanskej pomoci som musel čakať dva roky. Ale každá dohoda, hoci chatrná a neuspokojivá, je lepšia ako najlepší rozsudok,“ uviedol Marcin K.

Obeťou zneužívanie sa Poliak stal, keď mal 12 rokov, čo bolo okolo roku 2000. Prvýkrát o všetkom prehovoril až o osem rokov neskôr. Kňaz, ktorý ho zneužíval, bol odsúdený na dva roky.

Zatiaľ si odsedel menej ako rok a pol a za dobré správanie by mal byť teraz prepustený, uviedli poľské médiá.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #kňaz #zneužívanie detí