Militanti z Boko Haram uniesli opäť stovky žien a detí

Militanti z Boko Haram uniesli z mesta Damasak na severe Nigérie viac než 400 žien a detí. Informovali o tom v utorok miestni obyvatelia.

24.03.2015 21:29
Boko Haram Foto:
Na snímke šéf islamistického radikálneho hnutia Boko Haram, ktorý sa prihlásil k hroznej masakre v nigérijskom meste Baga, pri ktorej podľa zdrojov Amnesty International zahynulo 2-tisíc ľudí. Stovky žien a detí vtedy odviedli do zajatia.
debata (3)

Mesto pritom len nedávno oslobodili vojaci Čadu a Nigeru. Úrady zatiaľ čísla nepotvrdili, islamisti však uskutočnili hromadné únosy už aj v minulosti. „Vzali 506 mladých žien a detí. Než odišli, asi 50 z nich zabili,“ uviedol miestny obchodník Souleymane Ali pre agentúru Reuters. Dodal, že nevie, čo spravili so zvyškom. Nigérijský veliteľ v Damasaku Toumba Mohamed uviedol, že aj iní obyvatelia hovoria o 400 až 500 unesených.

Vojaci z nigérijskej a čadskej armády v piatok objavili telá najmenej 70 ľudí pohodené pri moste v blízkosti Damasaku, ktoré tento mesiac oslobodili z rúk islamistickej organizácie Boko Haram. Išlo o očividnú popravu. Mesto Damasak ovládli islamisti v novembri 2014.

Boko Haram sa usiluje o zriadenie islamského štátu na severe Nigérie. Bojovníci skupiny nedávno sľúbili vernosť džihádistom z Islamského štátu, ktorý v Iraku a Sýrie obsadil veľké územia. Minulý rok okrem iného uniesli najmenej 200 školáčok, čím si získali medzinárodnú pozornosť. Od roku 2009 zomrelo pri útokoch islamistov viac ako 13 000 ľudí. Nigérijská vláda v súvislosti s bezpečnostnou hrozbou odložila o šesť týždňov prezidentské voľby naplánované pôvodne na polovicu februára.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Gíorgios Papakonstantínou