Zatýkanie naživo: Štátni činitelia odišli z rokovania ukrajinskej vlády v putách

Ukrajinskí policajti počas priameho televízneho vysielania zo zasadnutia vlády zatkli dvoch vysokopostavených štátnych činiteľov. Šéfa ukrajinských záchranárov Serhija Bočkovskyja a jeho zástupcu odviedli z rokovania vlády v putách. Obaja sú podľa ministra vnútra Arsena Avakova podozriví z korupcie.

25.03.2015 12:38 , aktualizované: 13:07
Ukrajina, zatýkanie Foto:
Šéfa ukrajinských záchranárov Serhija Bočkovskyja a jeho zástupcu zatkli rovno pred televíznymi kamerami.
debata (108)

Zákrok policajtov na zasadnutí vlády a pred televíznymi kamerami sa odohral so súhlasom premiéra Arsenija Jaceňuka. Ten využil okamih pre maximálnu reklamu vládneho ťaženia proti korupcii.

„Kým naša krajina je vo vojne a my počítame každý halier, tak oni okrádali ľud a štát. Tak dopadne každý, kto porušuje zákon a kto sa vysmieva ukrajinskému štátu,“ vyhlásil.

Bočkovskyj šéfoval štátnej službe pre mimoriadne situácie od apríla minulého roka.

Podľa Avakova sú šéf záchranárov a jeho prvý zástupca podozriví, že štátne zákazky realizovali cez súkromné firmy, ktoré údajne posielali provízie a úplatky prostredníctvom banky na ostrove Jersey na účty firiem oboch štátnych úradníkov. Tieto firmy sú zaregistrované na Cypre.

Ukrajinská vláda sa rozhodla zosadiť aj ďalších záchranárskych náčelníkov, podozrivých z korupcie. Chce tiež požiadať západné štáty o spoluprácu pri vystopovaní podozrivých bankových účtov, aby podľa Jaceňukových slov mohli celý podvod odhaliť a zločincov potrestať.

Jaceňuk zatýkanie pred kamerami nepovažuje za „divadelné predstavenie“, nazval to „očkovaním“ a preto bolo podľa neho nutné zasiahnuť pred zrakom verejnosti. Vyšetrovanie kvôli korupcii pokračuje podľa Jaceňuka aj v prípade ďalších vysoko postavených činiteľov a šéfov štátnych spoločností.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Arsenij Jaceňuk #Ukrajina #zatýkanie