Jemenský prezident Hádí utiekol pred postupujúcimi šiitmi z Adenu

Jemenský prezident Abdar Rabbú Mansúr Hádí v stredu utiekol zo svojej rezidencie v juhojemenskom Adene, ku ktorému sa blížia jednotky šiitskych povstalcov. Šiiti v stredu obsadili leteckú základňu, ktorá je 60 kilometrov od mesta.

25.03.2015 12:52
debata (1)

Hádí sa do Adenu uchýlil vo februári, keď utiekol z domáceho väzenia v Saná, v ktorom ho šiíti od januára zadržiavali. V utorok prezident požiadal Bezpečnostnú radu OSN, aby schválila rezolúciu o okamžitej vojenskej pomoci jeho vláde.

Agentúra AP s odkazom na päť svojich zdrojov oznámila, že Hádí sa teraz uchýlil na neznáme miesto. Svedkovia tvrdia, že zamestnanci úradu dnes v Adene dostali pokyn, aby nechodili do práce. Niektorí občania sa vraj ozbrojili. Vedie ich k tomu rýchly postup šiitov smerom na juh. Podľa posledných informácií sú teraz šiiti 40 kilometrov od Adenu.

Šiitske oddiely v stredu obsadili základňu Annad severne od Adenu, ktorú sa Hádího jednotkám nepodarilo obrániť. Ide o najväčšie vojenské zariadenie svojho druhu v krajine a americkí vojaci tam v minulosti cvičili jemenské jednotky na boj proti organizácii Al-Kajdá. USA z nej v minulých dňoch evakuovali najmenej 100 špecialistov a svojich vojakov odviezli aj z Británie. USA práve z tejto základne vysielali bezpilotné lietadlá k útokom na teroristov. Pádom Hádího režimu stratili pre tento boj cenného spojenca.

Saudská Arábia, ktorá tvrdí, že jemenskí šiiti podporujú Irán, presunula k hranici s Jemenom ťažkú vojenskú techniku. Hrozí tak, že sa do jemenského konfliktu zapoja ďalšie štáty. Proti tomu sa dnes postavila časť jemenskej armády, ktorá zostáva verná Hádímu predchodcovi Alimu Abdalláhovi Sálihovi, ktorý odstúpil v roku 2012.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #šiiti #Hádí