Taliani a Albánci zadržali troch mužov napojených na islamistov

Policajti v Taliansku a Albánsku v stredu zadržali troch mužov, ktorí sú podozriví z členstva v islamistických organizáciách a z verbovania nových členov pre hnutie Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra ANSA s odvolaním sa na nemenované bezpečnostné zdroje.

25.03.2015 13:09 , aktualizované: 13:29
debata (2)

Operácia bola údajne výsledkom dvojročného vyšetrovania vedeného talianskou protiteroristickou jednotkou.

Jedným zo zadržaných je dvadsaťročný Talian marockého pôvodu, ktorý je údajne autorom 64-stránkového propagandistického materiálu islamistov spísaného v taliančine. Dokument, ktorý sa objavil nedávno na internete, detailne popisuje, čo IS v Sýrii a Iraku robí, ako chráni svojich stúpencov a, naopak, ako dokáže byť krutý k svojim nepriateľom.

Podľa vyšetrovateľov nie je až taký dôležitý obsah dokumentu ako skôr fakt, že bol určený talianskemu publiku. Rýchlo sa rozšíril na Facebooku a sociálnych sieťach.

Ďalšími dvoma zadržanými boli Albánci – strýko a jeho synovec, z ktorých jeden žije v Albánsku. Razie v domoch údajných stúpencov islamistov aj naďalej prebiehajú v Lombardii, Toskánsku a Piemonte a rovnako v albánskej metropole Tirana.

Na austrálskych letiskách zadržali doteraz 230 džihádistov

Austrálske protiteroristické jednotky v stredu uviedli, že zabránili v odlete na Blízky východ v tomto mesiaci už 230 podozrivým džihádistom vrátane minimálne troch tínedžerov. Úrady pred časom informovali o zadržaní dvoch bratov vo veku 16 a 17 rokov, ktorí chceli 8. marca odletieť zo Sydney do Turecka bez vedomia rodičov. Mladíkov následne úrady vrátili rodičom a majú byť voči nim vznesené obvinenia.

Týždeň na to bol na rovnakom letisku zadržaný 17-ročný mladík pre podozrenie, že sa chcel pridať k bojovníkom na Blízkom východe. Chlapca tiež vrátili rodine, vyšetrovanie v tejto veci však pokračuje, uviedol austrálsky minister pre bezpečnosť na hraniciach Peter Dutton.

Protiteroristické jednotky boli nasadené na osem austrálskych letísk v auguste 2014. Austrálsky premiér Tony Abbott počas vystúpenia v parlamente vyhlásil, že kontroly odvtedy preverili 86-tisíc pasažierov a 230 z nich zadržali pre podozrenie, že sa chceli pridať k organizácii Islamský štát (IS) bojujúcej na územiach Sýrie a Iraku.

Experti sa veľmi rôznia v názoroch na to, aký efektívny je nábor IS v multikultúrnej Austrálii. Londýnske Medzinárodné centrum pre štúdium radikalizácie a politického násilia (ICSR) však uviedlo, že asi 100 až 250 Austrálčanov sa už pridalo k sunnitským militantom bojujúcim v Iraku a Sýrii.

Zo Spojených štátov, ktoré majú 13-krát väčšiu populáciu než Austrália, vycestovalo s rovnakým zámerom podľa údajov ICSR len 100 Američanov.

Austrálsky denník The Daily Telegraph tento týždeň uviedol, že IS prostredníctvom sociálnych médií 14. marca (len dva dni po zadržaní 17-ročného mladíka) zverejnila veľmi podrobného sprievodcu, ktorý radí ľuďom túžiacim sa pripojiť k skupine ako prekĺznuť cez bezpečnostné kontroly a vycestovať z Austrálie.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #Sýria #Austrália #islamisti #Albánsko #Tony Abott #Islamský štát #džihádisti