Ghaní v USA: Islamský štát chce preniknúť do Afganistanu

Afganský prezident Ašraf Ghaní upozornil na možnú expanziu Islamského štátu (IS), ktorý už vraj skúma možnosti, ako preniknúť do Afganistanu. Podľa agentúry Reuters to Ghaní povedal v prejave, ktorý predniesol v americkom Kongrese.

25.03.2015 13:42 , aktualizované: 18:13
Ašraf Ghaní, aganský prezident v USA Foto: ,
Afganský prezident Ašraf Ghaní v USA.
debata (4)

Podľa afganského prezidenta Islamský štát a jeho spojenci predstavujú „strašnú hrozbu“ pre krajiny západnej a strednej Ázie. Senátorom a členom Snemovne reprezentantov v tejto súvislosti tiež oznámil, že bojovníci Islamského štátu už poslali predsunuté hliadky do južných a západných oblastí Afganistanu, aby tam „testovali zraniteľné miesta“.

Taliban varoval pred zotrvávaním vojakov USA v Afganistane

Ponechanie všetkých 9 800 amerických vojakov v Afganistane do konca tohto roka ohrozuje možnosť nastolenia mieru v krajine, uviedlo v stredu podľa agentúry AFP islamistické hnutie Taliban.

Ašraf Ghaní v americkom kongrese. Foto: SITA/AP, Pablo Martinez Monsivais
Kongres USA, americký kongres, Washington, Kapitol Ašraf Ghaní v americkom kongrese.

Taliban tak reagoval na utorkové oznámenia amerického prezidenta Baracka Obamu, podľa ktorého Spojené štáty nebudú oproti pôvodným predpokladom tento rok žiadnych vojakov z Afganistanu sťahovať.

„Obamovo rozhodnutie ponechať vojakov v Afganistane je jeho odpoveďou na mierový proces v krajine. Marí všetky možnosti (na mier),“ povedal hovorca Talibanu Zabiulláh Mudžáhid agentúre AFP.

O pomalšie tempo odchodu amerických vojakov z Afganistanu požiadal Obamu afganský prezident Ašraf Ghaní. Šéf Bieleho domu v utorok pri stretnutí s Ghaním vo Washingtone oznámil, že USA žiadosti Kábulu vyhovie.

Washington pôvodne plánoval, že na konci roka zostane v Afganistane zhruba 5-tisíc príslušníkov nebojovej misie. Ghaní však vyjadril obavy zo silnejúceho vplyvu organizácie Islamský štát (IS) a očakávané jarné ofenzívy Talibanu. O tom, kedy v budúcom roku dôjde k plánovanému zníženiu počtu amerických vojakov a na akú úroveň, rozhodne Obama v priebehu tohto roka.

Ghaní napráva vzťahy Afganistanu s USA a ďakuje Američanom

Ašraf Ghaní nastúpil do úradu hlavy štátu vlani po nevyspytateľnom Hamidovi Karzajovi, ktorý nakoniec pôsobenie Američanov vo svojej krajine kritizoval, pretože podľa neho záujmy Afganistanu u nich neboli na prvom mieste.

Prezident USA Barack Obama a prezident... Foto: SITA/AP, Susan Walsh
USA, Barack Obama, Ašraf Ghaní, Afganský prezident Prezident USA Barack Obama a prezident Afganistanu Ašraf Ghaní.

Americkí činitelia vrátane zákonodarcov vyjadrenie Karzaja označili za nevhodné vzhľadom na úmrtie 2 200 príslušníkov amerických síl a miliardám dolárov, ktoré USA počas konfliktu v Afganistane vynaložili.

Kongres účasť amerických jednotiek v najdlhšej vojne Spojených štátov silno kritizoval, rovnako ako mrhanie peniazmi v Afganistane a Karzajovu rétoriku. Avšak utorkovú správu Bieleho domu o spomalení odsunu amerických síl z Afganistanu privítali republikánski aj demokratickí kongresmani.

Nový afganský prezident sa v prejave na spoločnom zasadnutí oboch komôr Kongresu očividne snažil vzťahy naštrbené za Karzaja napraviť. Predovšetkým vyjadril vďačnosť svojej krajiny a „hlboký dlh“ voči Američanom padlým v Afganistane. Poďakoval tiež za doterajšiu pomoc a podporu a sľúbil súčinnosť pri pokračujúcej pomoci zo strany USA.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #Taliban #Barack Obama #Americká armáda #Ašraf Ghaní