Saudská Arábia presúva ťažké zbrane k hraniciam s Jemenom

Saudská Arábia presúva ťažké zbrane vrátane tankov a delostrelectva do oblastí pri hraniciach s Jemenom, kde šiitskí povstalci Hautíovci pokračujú vo svojom ťažení smerom k južnému prístavu Aden, ktorý sa po obsadení hlavnému mesta Saná stal sídlom medzinárodne uznávanej vlády.

25.03.2015 17:12
debata (1)

Nemenovaný saudskoarabský predstaviteľ povedal, že ide čiste o obranné opatrenie a kráľovstvo neplánuje vojenskú intervenciu svojho južného suseda. „Tanky sa premiestnili k hraniciam, no majú len brániť krajinu,“ povedal zdroj. Saudská Arábia sa obáva, že ozbrojený konflikt by mohol preniknúť aj na jej územie.

Jemenský prezident Abd Rabbu Mansúr Hadí utiekol pred blížiacimi sa šiitskými povstalcami zo svojho sídla v meste Aden na bližšie neurčené miesto. Vlastná televízna stanica povstalcov informovala o obsadení leteckej základne, kde americkí vojaci a Európania radili krajine v boji proti al-Kájde, ktorá je vzdialená len 60 kilometrov od Adenu.

Hautíovci sa v nedeľu zmocnili tretieho najväčšieho mesta Taizz. Niekoľko mesiacov trvajúca kríza v Jemene v januári vyústila do prevzatia moci šiitskými povstalcami, ktorí ovládajú hlavné mesto Saná už od septembra. Hautíovci sú spojencami exprezidenta Abdalláha Sáliha, ktorý musel v roku 2012 odstúpiť, pretože blokoval politické reformy v najchudobnejšej arabskej krajine.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #Jemen #Saudská Arábia