Deti zo zrúteného airbusu o pobyt v Španielsku žrebovali. Kto vyhral, prehral

Nemeckí gymnazisti, ktorí v utorok zahynuli v lietadle spoločnosti Germanwings pri návrate zo Španielska, vraj z Barcelony takmer neodleteli. Jedno z dievčat si zabudlo doklady a na letisko mu ich na poslednú chvíľu priviezla hostiteľská rodina, informoval v stredu španielsky denník El País.

25.03.2015 17:30
Germanwings, gymnázium, spomienka, smútok,... Foto: ,
Riaditeľ gymnázia v Halterne Ulrich Wessel.
debata (16)

Podľa nemeckého denníka Die Welt bol o výmenný pobyt v katalánskom Llinars del Vallés medzi študentmi gymnázia v porýnskom Halterne veľký záujem, a tak sa o možnosť letieť dokonca žrebovalo.

Utorková havária airbusu vo francúzskych Alpách si vyžiadala 150 obetí, väčšinou nemeckých a španielskych. Je medzi nimi aj 16 gymnazistov z mesta Haltern am See a ich dve učiteľky.

Študenti v Halterne spomínajú na svojich... Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germanwings, gymnázium, spomienka, smútok, sviečky, Haltern, študenti, obete, plač, žiaci, letecké nešťastie, zrútený airbus, Nemeckí žiaci, Študenti v Halterne spomínajú na svojich mŕtvych spolužiakov.

Podľa španielskeho denníka El País to však pre absolventov výmenného pobytu mohlo dopadnúť inak – kvôli dievčaťu, ktoré si zabudlo doklady, by neodcestovala celá trieda. Študentka, ktorej meno nezverejnili, zavolala svoju hostiteľskú rodinu, ktorej sa – teraz už vieme, že bohužiaľ – podarilo jej občiansky preukaz včas doviezť na barcelonské letisko, aj keď Llinars je od katalánskej metropoly vzdialené 50 kilometrov a v utorok ráno bola na miestnych diaľniciach hustá premávka a zlé počasie.

Na pobyte v Španielsku sa pritom nemohli zúčastniť všetci záujemcovia. „Ja som vlastne chcela letieť tiež,“ povedala denníku Die Welt nemenovaná 16-ročná dievčina po tom, ako sa v Halterne zastavila pri schodisku tamojšieho gymnázia, ktoré sa premenilo na hlavné pietne miesto v meste.

Spolužiaci mŕtvych študentov z nemeckého Halternu. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germanwings, gymnázium, spomienka, smútok, sviečky, Haltern, študenti, obete, plač, žiaci, letecké nešťastie, zrútený airbus, Nemeckí žiaci, Spolužiaci mŕtvych študentov z nemeckého Halternu.

Miest však nebolo dosť pre všetkých. „A tak sme žrebovali. Vyhrala iná baba z poradovníka,“ podotkla a zarazila sa. „Vyhrala“ nie je vhodné slovo, ale vtedy to vraj tak vnímala.

V katalánskej obci Llinars del Vallès vládne podobne pochmúrna atmosféra ako v Halterne. „Je to katastrofa, na akú naša deväťtisícová obec nikdy nezabudne,“ povedala denníku Die Welt 52-ročná prevádzkovateľka miestneho hotela Agustina Puigová.

Haltern sa zahalil do smútku. Foto: SITA/AP, Martin Meissner
Germanwings, gymnázium, spomienka, smútok, sviečky, Haltern, študenti, obete, plač, žiaci, letecké nešťastie, zrútený airbus, Nemeckí žiaci, Haltern sa zahalil do smútku.

Aj v miestnej škole Inštitút Giola v stredu odpadlo vyučovanie a psychológovia sa starali o otrasené deti a ich rodičov. V posledných dňoch boli totiž nepretržite so svojimi nemeckými hosťami. Dopoludnia sa v areáli školy konala spomienková akcia.

„Naša dedina je úplne zdrvená, rodiny detí spolu boli navzájom spriatelené. Hostiteľskí rodičia odviezli deti o šiestej hodine ráno do Barcelony,“ povedal agentúre Reuters starosta Martí Pujol.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #Španielsko #Francúzsko #letecká havária #Germanwings