NATO: Členské štáty musia informácie zdieľať rýchlejšie

Krajiny Severoatlantickej aliancie by mali viac a rýchlejšie zdieľať ich spravodajské informácie, ak chcú, aby boli nové sily rýchleho nasadenia účinné v boji proti novodobým hrozbám. V stredu to povedal najvyšší veliteľ síl NATO Phillip Breedlove na konferencii v Holandsku.

25.03.2015 17:45
NATO, Philip Breedlove Foto: ,
Najvyšší veliteľ síl NATO Phillip Breedlove
debata (19)

Rýchlosť a efektívnosť nasadenia nových síl bude podľa neho závisieť od spravodajských informácií. Zdôraznil, že zdieľanie týchto informácií by mohlo pomôcť rozpoznať problém, ešte kým sa naplno prejaví.

Breedlove poznamenal, že Rusko už dokázalo, že svoje sily je schopné nasadiť veľmi rýchlo. Nedávne vojenské manévre v Rusku ukázali jeho schopnosť okamžite využiť svoje jednotky a rýchlo ich presúvať, povedal.

Severoatlantická aliancia chce v plánovaných silách rýchleho nasadenia, ktoré vytvára v období napätia medzi Západom a Ruskom pre krízu na Ukrajine, mať až 30-tisíc mužov namiesto pôvodne plánovaných 13-tisíc.

V rámci nových síl chce NATO vytvoriť jednotku „veľmi rýchlej reakcie“ s 5-tisíc vojakmi. Táto jednotka by mala byť schopná zasiahnuť do 48 hodín od vzniku hrozby pre niektorého člena aliancie.

Rozmiestnenie predbežných „koordinačných“ jednotiek plánuje aliancia v Estónsku, Litve, Lotyšsku, Poľsku, Bulharsku a Rumunsku. NATO zdôrazňuje, že ide o čiste obranné opatrenia, ktoré sú reakciou na konanie Ruska na Ukrajine.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #informácie #Philip Breedlove