Sýrski povstalci dobyli mesto Bosra plné pamiatok UNESCO

Sýrski povstalci v stredu po niekoľkodňových bojoch s vládnymi vojskami vernými prezidentovi Assadovi dobyli juhosýrske mesto Busra aš-Šám. Informovala o tom sýrska exilová organizácia SOHR, ktorá situáciu v krajine dlhodobo monitoruje z Londýna. Mesto známe tiež pod menom Bosra je od roku 1980 na zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.

25.03.2015 18:22
Sýria, Basra, rímske divadlo, UNESCO, pamiatka Foto: ,
Bosra sa pýši pamiatkami z čias antického Ríma, najcennejšie je rímske divadlo pre 15-tisíc divákov.
debata (3)

Podľa SOHR padlo počas štyroch dní ťažkých bojov o mesto prinajmenšom 21 povstalcov. Počet obetí na strane vládnych jednotiek nie je známy, uvádza agentúra Reuters.

Sýrska armáda začala vo februári ofenzívu proti povstalcom v snahe vytlačiť ich z juhozápadu krajiny. Mesto Bosra je vzhľadom na blízkosť k hlavnému mestu Damask aj k izraelskej a jordánskej hranici strategicky dôležité. Doteraz bola Bosra považovaná za baštu Asadových priaznivcov v provincii Dará.

Protivládni povstalci na juhu krajiny dostávajú pomoc zo zahraničia, predovšetkým cez Jordánsko. Na juhu Sýrie pôsobia tiež radikáli z libanonského šiitského hnutia Hizballáh a z frontu An-Nusrat, odnože teroristickej organizácie Al-Kajdá. Obe hnutia sa rovnako ako prodemokratickí povstalci usilujú o zvrhnutie režimu prezidenta Bašára Asada.

Mesto neďaleko jordánskej hranice v najjužnejšej časti Sýrie sa pýši pamiatkami z čias antického Ríma, rannokresťanskými zrúcaninami aj niekoľkými vzácnymi mešitami. Najcennejšie je pravdepodobne rímske divadlo s miestom pre 15-tisíc divákov. Bosra bola od 2. storočia nášho letopočtu metropolou rímskej provincie Arabia.

Podľa hovorcu povstalcov súčasné boje pamiatky nijako nepoškodili. Archeologické náleziská sa vraj však v predchádzajúcich dvoch rokoch stali niekoľkokrát cieľom rabovania rôznych ozbrojených skupín.

Už od utorka čelí vládne vojsko na severozápade Sýrie ofenzíve islamistických síl, vrátane frontu An-Nusrat a organizácie Islamský štát, ktorej cieľom je dobyť mesto Idlib, ktoré doteraz kontroluje ústredná vláda.

Sýrska občianska vojna si za viac ako štyri roky trvania vyžiadala životy už prinajmenšom 220-tisíc ľudí. Svoje domovy v Sýrii museli opustiť milióny ľudí, značná časť žije v utečeneckých táboroch v susedných krajinách, v Libanone, Jordánsku, Iraku a v Turecku.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #povstalci #UNESCO #sýrska kríza #ničenie pamiatok