Rumunský exminister čelí obvineniu z korupcie

Rumunskí poslanci v stredu zrušili imunitu bývalého ministra financií Dariusa Valcova a umožnili tak prokuratúre jeho zadržanie za obvinenia z korupcie. Parlament však neodsúhlasil zrušenie imunity exministra Dana Sovu, ktorého taktiež obviňujú z korupcie.

25.03.2015 21:36
dane, peniaze, odvody, euro Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

Podľa rumunských zákonov musí mať prokuratúra povolenie parlamentu na stíhanie alebo zadržanie poslancov, ktorí sa počas výkonu funkcie dopustili úplatkárstva či zneužitia právomocí. Valcov aj Sova všetky obvinenia popierajú.

Prokurátori začali vyšetrovať Valcova začiatkom marca pre obvinenie z pridelenia kontraktu favorizovanej stavebnej firme za úplatok vo výške približne dva milióny eur v čase, keď bol primátorom juhorumunského mesta Slatina. Na to Valcov z postu ministra financií odstúpil.

Vo Valcovovom sejfe našla hotovosť vo výške 81 960 eur, tri zlaté tehličky vážiace tri kilogramy a tri obrazy, jeden od francúzskeho impresionistu Pierra-Augusta Renoira. Valcov je najvyšší rumunský politik obvinený z podvodu v rámci celoštátnej akcie zameranej na korupciu vysokopostavených štátnych zamestnancov.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #stíhanie #Rumunsko #trestné stíhanie