USA začali nálety na pozície islamistov v irackom Tikríte

Americká armáda v stredu začala s náletmi na pozície bojovníkov islamského štátu (IS) v okolí severoirackého Tikrítu. Informovala o tom agentúra AP. Ide o doteraz najtesnejšiu bojovú spoluprácu zahraničných síl s irackou armádou v boji proti IS.

25.03.2015 22:11
Irak, Tikrít, zbrane, šiiti, militanti, Foto: ,
Šiitsky bojovník v Tikríte.
debata (10)

O Tikrít sa bojuje od začiatku marca a irackej armáde sa spolu so šiitskými milíciami podarilo obsadiť niekoľko jeho štvrtí. Minulý týždeň sa však postup vládnych síl zastavil. Radikáli sa stiahli k centru mesta a v jeho okolí nastražili množstvo výbušnín.

Údery americké letectvo dnes vraj začalo krátko po tom, ako dorazila oficiálna žiadosť Bagdadu o pomoc. Koaličné lietadlá však začali monitorovať situáciu nad Tikrítom už v utorok. Vtedy však americké úrady ešte hovorili o tom, že poskytnú irackým pozemným jednotkám iba informácie o rozmiestnení síl radikálov.

Centrum provincie Saláhaddín a rodisko bývalého irackého diktátora Saddáma Husajna je v rukách radikálov z IS od minulého leta, keď ho spolu s veľkou časťou severného Iraku obsadili počas bleskovej pozemnej ofenzívy.

Ak sa irackej armáde podporovanej šiitskými dobrovoľníckymi oddiely a iránskymi vojenskými poradcami podarí mesto dobyť, otvorí sa cesta pre postup na severoirackú metropolu Mosul. Irak do ofenzívy nasadil vyše 20-tisíc ľudí.

Letecká podpora obliehania Tikrítu predstavuje doteraz najtesnejšiu bojovú spoluprácu zahraničných armád s Bagdadom v ťažení proti IS. Nálety na pozície IS koalícia podniká inde v Iraku už od vlaňajšieho augusta. Okrem USA k nej patrí Austrália, Belgicko, Kanada, Francúzsko a Británia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #Irak #šiiti #Americká armáda #Islamský štát #nálety