Boje na Blízkom východe ničia zdroje vody

V konfliktoch na Blízkom východe bojovníci čoraz častejšie úmyselne ničia zásobárne pitnej i úžitkovej vody a čističky odpadových vôd.

26.03.2015 08:40
debata (3)

Zhoršujú tým už aj tak dosť zlú situáciu v zásobovaní domácností i poľnohospodárstva vodou, uviedol vo svojej správe Medzinárodný výbor Červeného kríža.

Zásoby vody v mnohých oblastiach nepokojného regiónu prestávajú stačiť potrebám rastúceho počtu obyvateľov. Tento rok navyše región zaznamenal rekordne málo zrážok. Podľa Červeného kríža to boli ale vojnové udalosti, ktoré systém zásobovania vodou na Blízkom východe priviedli „na pokraj kolapsu“.

Radikáli v Sýrii, Iraku a Pásme Gazy navyše podľa správy Červeného kríža používali prístup k pitnej vode a elektrine v mnohých prípadoch ako „taktickú zbraň“. „V dôsledku ťažkých bojov alebo úmyselnej sabotáže bolo zničené množstvo vodovodných potrubí,“ uviedol Robert Mardin, riaditeľ Červeného kríža pre Blízky východ a severnú Afriku. O prísun čerstvej vody tak podľa neho prišli milióny ľudí, ktorí sú teraz vystavení riziku chorôb spôsobených pitím závadnej vody.

„S ohľadom na dopady na životné prostredie, vodné zdroje a ľudské zdravie je to časovaná bomba,“ komentoval situáciu v regióne Michael Talha, poradca Červeného kríža pre vodné zdroje.

Správa humanitárnej organizácie uvádza aj konkrétne prípady zničených zariadení. Tak napríklad jediná elektráreň v Pásme Gazy podľahla bojom medzi Izraelom a palestínskymi radikálmi v roku 2014.

Vážna je situácia aj v Sýrii. V piatom roku tamojšej občianskej vojny spôsobilo sucho výrazný úbytok produkcie obilia, a krajina je tak vraj odkázaná na dovoz. Systém zásobovania pitnou vodou je kvôli bojom v obzvlášť zlom stave predovšetkým v okolí hlavného mesta Damasku.

Dve najdôležitejšie sýrske čističky odpadových vôd – v Damasku a Halabe – boje úplne zničili. Nedostatok vody predstavuje podľa správy obrovský problém tiež pre Jemen, najchudobnejšiu krajinu arabského sveta, ktorá sa začína prepadať do občianskej vojny.

„Podľa predpovedí nebude mať hlavné mesto Saná v roku 2025 k dispozícii žiadnu vodu,“ uvádza správa Červeného kríža.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #Červený kríž