Rusko musí zväčšiť svoju silu, vyhlásil Putin

Ruský prezident Vladimir Putin vo štvrtok pred vedením tajnej služby FSB vyhlásil, že situácia krajiny sa zlepší jedine v prípade, že Rusko nebude ustupovať Západu, ale naopak zväčší svoju silu. Pochválil kontrarozviedku za to, že vlani chytila ​​tri stovky cudzích agentov, varoval, že ďalšie hrozby západných tajných služieb možno čakať hlavne v období parlamentných a prezidentských volieb v rokoch 2016 a 2018.

26.03.2015 14:23 , aktualizované: 15:07
debata (624)

„Neustávajú pokusy západných tajných služieb využiť k svojim cieľom spoločenskej mimovládne organizácie a spolitizovaná zoskupenie predovšetkým na diskreditáciu režimu a destabilizácii vnútornej situácie v Rusku,“ povedal. Západ podľa neho už plánuje podvratné akcie pre volebné kampane rokov 2016 a 2018.

Putin čelil na prelome rokov 2011 a 2012 mohutnej vlne protivládnych demonštrácií, ktoré odštartovali práve protesty proti falšovaniu výsledkov parlamentných volieb v decembri 2011. Protestné hnutie o pár mesiacov neskôr potlačil, keď bol tretíkrát zvolený za ruského prezidenta. Službu FSB, ktorá je nástupkyňou komunistickej tajnej polície KGB, v ktorej Putin sám slúžil, vo štvrtok prezident vyzval, aby nepripustila novú destabilizáci­i Ruska.

Putin uistil o svojej ochote k dialógu s opozíciou

Putin uistil o svojej ochote k dialógu s opozíciou a so všetkými, ktorí kritizujú pomery v krajine. Podľa neho nemá zmysel debatovať s tými, ktorí pracujú na zákazku z cudziny a v cudzom záujme. Úrady si preto aj naďalej budú všímať zahraničné zdroje financovania mimovládnych organizácií, preverovať súlad medzi deklarovanými zámermi a skutočnou činnosťou, aby akékoľvek prehrešky postihli.

Putin po návrate do Kremľa presadil, že mimovládne organizácie prijímajúce peniaze zo zahraničia sa musia označovať za „zahraničného agenta“, čo je v Rusku vnímané ako veľmi hanlivé označenie. Putin kritizoval tiež Severoatlantickú alianciu, ktorá v súvislosti ruskej anexie Krymu a agresie voči Ukrajine ožila vo svojich aktivitách na východe Európy.

„NATO rozvíja sily rýchlej reakcie a posilňuje svoju infraštruktúru v blízkosti našich štruktúr. Možno pozorovať snahy porušiť jadrovú rovnováhu, urýchliť vybudovanie európskej a ázijsko-tichomorskej časti protiraketovej obrany,“ povedal Putin. Uviedol, že jednostranné odstúpenie USA od dohody o protiraketovej obrane v zásade podkopalo isté základy moderného systému medzinárodnej bezpečnosti. USA podľa neho tiež vyvíjajú nové bojové systémy umožňujúce „bleskový globálný úder“, ako aj bojovanie vo vesmíre.

Zastrašiť Rusko sa nikomu nepodarilo a nepodarí, tvrdí Putin

„Zastrašiť ani zatlačiť našu krajinu sa nikomu nepodarilo a nepodarí. Na všetky vnútorné a vonkajšie hrozby pre národnú bezpečnosť sme vždy mali a vždy budeme mať adekvátnu odpoveď,“ povedal Putin. Situácia sa podľa neho zmení k lepšiemu jedine v prípade, že sa Rusi nenechajú prinútiť k ústupkom, ale naopak sa postarajú o to, aby Rusko bolo silnejšie.

Ruský prezident tiež povedal, že sa Moskva snaží o to, aby sa situácia na Ukrajine vrátila k normálu. Nezávislá politika aj pomoc postihnutým podľa neho vzbudzuje „neskrývané podráždenie našich – ako obvykle hovoríme – kolegov a partnerov“, ktorí využívajú celé spektrum prostriedkov, od snáh o politickú izolácie, cez ekonomický nátlak až po informačné vojnu a prostriedky tajných služieb.

Kontrarozviedka len vlani podľa neho v Rusku ukončila činnosť 52 cudzích informátorov a 290 agentov cudzích tajných služieb.

624 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #tajná služba #Vladimir Putin