Ruský opozičník Ponomarjov dal prednosť cudzine pred väznením

Ruský opozičný poslanec Ilja Ponomarjov sa rozhodol radšej zostať v Spojených štátoch po tom, čo ruská prokuratúra požiadala snemovňu o jeho vydanie na trestné stíhanie. Ponomarjov ako jediný člen parlamentu vlani v marci hlasoval proti pripojeniu Krymu k Rusku.

26.03.2015 15:03
debata (21)

Nedávno tiež obvinil prezidenta Vladimira Putina zo zodpovednosti za vraždu opozičného predáka Borisa Nemcova.

Sám poslanec predpokladá, že môže byť obvinený v súvislosti so svojím dlhom voči vedeckej nadácii Skolkovo, ktorý však už takmer splatil, ďalej kvôli skorším protivládnym demonštráciám, alebo dokonca z vlastizrady.

Emigrovať nechce, ale obáva sa uväznenia v prípade návratu do vlasti. „Ak ma chcú v Rusku zatknúť, tak sa prirodzene vracať nebudem, pretože aký by malo zmysel sa nechať dobrovoľne zavrieť do väzenia?“ povedal novinárom.

V poslaneckom klube strany Spravodlivé Rusko, za ktorú bol Ponomarjov do parlamentu zvolený, ale ktorú v januári 2013 opustil, považujú zákonodarcovo stíhanie za logické.

„Jeho posledné počínanie, keď v USA vyzýval na zvrhnutie vlády v Rusku, samozrejme kategoricky odsudzujeme. Preto tiež to, čo sa deje, je celkom logické,“ povedal podpredseda klubu Michail Jemeljanov.

Ponomarjov je v cudzine už niekoľko mesiacov. Tvrdí však, že sa nechystá žiadať o politický azyl, aj keď ho k tomu ruské úrady tlačia. Pôvodne odcestoval do Spojených štátov kvôli obchodným záležitostiam len s jedinou taškou. Spolu s ním je aj manželka, zatiaľ čo deti zostali u prarodičov.

V cudzine sa teraz zdržiava niekoľko ruských opozičných predákov, vrátane bývalého ropného magnáta Michaila Chodorkovského či niekdajšieho šachového šampióna Garriho Kasparova, zatiaľ čo ďalší, ako bloger Alexej Navalnyj, vo vlasti čelia súdnym procesom, alebo boli uväznení.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #cudzina #anexia Krymu #Ilja Ponomarjov