Šéfka diplomacie EÚ nesúhlasí s vojenskou operáciou v Jemene

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vo štvrtok vyhlásila, že vojenská intervencia nie je riešením konfliktu v Jemene, pričom krajiny regiónu vyzvala k zodpovednému správaniu.

26.03.2015 17:34
debata (12)

„Som presvedčená, že vojenská akcia nie je riešením,“ uviedla Mogheriniová. „V tejto kritickej chvíli by všetci miestni aktéri mali konať zodpovedne a konštruktívne, aby čo najskôr vytvorili podmienky, potrebné na návrat k rokovaniam,“ dodala.

Saudská Arábiou v noci zo stredy na štvrtok začala uskutočňovať nálety proti šiitskym povstalcom v susednom Jemene známym ako Hautíovci. Tí sa v posledných dňoch snažili rozšíriť územie pod svojou kontrolou a donútili k úteku Západom podporovaného prezidenta Abd Rabbua Mansúra Hádího.

Prečítajte si článok o vojenskej intervencii: Saudi so spojencami zaútočili na jemenských rebelov

Panarabská televízna stanica al-Arabíja dnes uviedla, že Saudská Arábia okrem stovky lietadiel v susednej krajine nasadila 150-tisíc vojakov a námorné jednotky. Lietadlá podľa nej poskytli aj Egypt, Maroko, Jordánsko, Sudán, Kuvajt, Spojené arabské emiráty, Katar a Bahrajn. Intervenciu Saudskej Arábie v Jemene zatiaľ slovne podporila Británia, verejne ju odsúdili predstavitelia Sýrie a Iránu.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #Federica Mogheriniová #vojenská intervencia