Viaceré aerolinky menia po tragédii nemeckého lietadla pravidlá

Viacerí leteckí prepravcovia vo štvrtok reagovali zmenou svojich bezpečnostných pravidiel na prevratné poznatky z vyšetrovania utorkového pádu lietadla spoločnosti Germanwings. Od teraz budú musieť byť v pilotných kabínach lietadiel nórskej spoločnosti vždy najmenej dvaja členovia posádky.

26.03.2015 17:25 , aktualizované: 21:23
Norwegian, lietadlo, lietadlá, letisko, nórske... Foto: ,
Boeing 737-800 spoločnosti Norwegian Air na letisku v Štokholme.
debata (13)

Francúzsky žalobca poverený vyšetrovaním tragédie utorkového letu z Barcelony do Düsseldorfu vo štvrtok oznámil, že stroj so 150 ľuďmi na palube priviedol úmyselne k zrúteniu druhý pilot.

Keď sa kapitán letu vzdialil, druhý pilot v kokpite zostal sám a kolegu už nepustil späť. Pritom stroj predčasne naviedol ku klesaniu.

Viaceré spoločnosti preto teraz zavádzajú pravidlo, že žiaden z pilotov nesmie v pilotnej kabíne nikdy zostať sám. „Od dnes musia byť v kokpite vždy dvaja ľudia,“ povedala vo štvrtok agentúre DPA hovorkyňa nórskeho leteckého prepravcu Norwegian. „To znamená, že keď jeden z pilotov kokpit opustí, napríklad aby si odskočil na toaletu, jeden z členov posádky musí do pilotnej kabíny prísť,“ dodala hovorkyňa.

„Dnes sme hovorili so všetkými členmi o možných dôsledkoch,“ povedal šéf BDL Matthias von Randow agentúre Reuters. Opatrenie má byť zavedené okamžite. Podľa agentúry DPA by sa malo týkať napríklad koncernu Lufthansa a spoločnosťou Air Berlin, Condor a TUIfly.

Zavedenie opatrení vo štvrtok oznámili tiež napríklad britský nízkonákladový dopravca EasyJet, islandské Icelandair, kanadské aerolinky Air Canada, či francúzska spoločnosť Air Transat.

Naopak, rakúske spoločnosti Austrian Airlines (AUA) a Niki zatiaľ vyčkávajú. „Zatiaľ je príliš skoro,“ povedal agentúre APA hovorca AUA, ktorá je rovnako ako Germanwings dcérskou spoločnosťou nemeckej Lufthansy.

Šéf nemeckého koncernu Lufthansa Carsten Spohr vo štvrtok na tlačovej konferencii k doterajším výsledkom vyšetrovania zrútenia stroja dcérskej spoločnosti povedal, že podľa jeho vedomostí je u európskych leteckých spoločností takéto pravidlo výnimočné.

Zaviesť povinnosť prítomnosti aspoň dvoch členov personálu v kokpite môže podľa AFP len Európska agentúra pre bezpečnosť civilného letectva (EASA).

Na palube lietadla, ktoré sa zrútilo vo francúzskych Alpách, bolo 150 ľudí, z toho podľa aktualizovaných informácií 75 Nemcov a 52 osôb sa španielskym občianstvom. Medzi pasažiermi boli ľudia viac ako tucta národností.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #aerolinky #Nórsko #Pilot #lietadlá #Germanwings