Na moskovskom moste obnovili zničený pamätník Nemcova

Prívrženci zabitého ruského politika Borisa Nemcova vo štvrtok obnovili pamätník na mieste, kde tohto lídra opozície vo februári zastrelili. Reagovali tak na tohtotýždňové zničenie pietneho miesta na jednom z moskovských mostov, kde sa nachádzali sviečky či fotografia bývalého vicepremiéra.

26.03.2015 18:29
Boris Nemcov Foto: ,
Kvety a slogany "Propaganda zabíja!" na mieste, kde zastrelili Borisa Nemcova.
debata (14)

Poškodený bol aj prítomný nápis, ktorý označuje most za Nemcovov. K incidentu sa prihlásila skupina označujúca sa za národovcov, podporovateľov povstalcov na východe Ukrajiny a považujúcich Nemcova za zradcu ruských záujmov.

Päťdesiatpäťročného Nemcova koncom februára zastrelili neznámi páchatelia v centre Moskvy, keď kráčal po moste cez rieku Moskva.

Opozícia vraždu označuje za pomstu za kritiku Kremľa, ako možný motív sa však spomína i pokus o destabilizáciu politickej situácie v Rusku alebo jeho podnikateľské aktivity.

Prezident Vladimir Putin, ktorý bol častým terčom Nemcovovej kritiky, jeho usmrtenie tvrdo odsúdil a označil za „hanebnú tragédiu s politickým podtextom“. V tejto veci zadržali ruské orgány päť ľudí.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #pamätník #Rusko #Vladimir Putin #Boris Nemcov