OSN: Počet žiadateľov o azyl je najvyšší za 22 rokov

Vojny v Sýrii a Iraku spôsobili, že počet ľudí žiadajúcich o azyl v krajinách Západu je najvyšší za posledných 22 rokov, od vojnového konfliktu v Bosne. Správu uviedla Organizácia spojených národov (OSN) vo štvrtok v rámci výročnej štatistiky, pričom Západné krajiny vyzvala na to, aby otvorili svoje dvere viacerým utečencom.

26.03.2015 20:14
utečenec, utečenci, azyl Foto:
O azyl žiadalo v 44 rozvinutých krajinách v minulom roku takmer 150-tisíc sýrskych utečencov, čo predstavuje takmer pätinu všetkých žiadostí.
debata (5)

Agentúra OSN pre utečencov (UNHCR) vyčíslila počet žiadateľov o azyl v roku 2014 na približne 866-tisíc, čo predstavuje 45-percentný nárast oproti predošlému roku a tiež najvyššie číslo od začiatku vojny v Bosne, keď o azyl požiadalo takmer 900-tisíc ľudí.

„Nárast konfliktov vo svete, najmä dramatická situácia v Sýrii, pre nás predstavuje podobné výzvy (ako konflikt v Bosne). Naša odpoveď by mala byť rovnako šľachetná ako bola v minulosti,“ uviedol vysoký komisár UNHCR António Guterres.

Niektorí z 3,9 milióna sýrskych utečencov, ktorých prijali v Libanone, Turecku, Jordánsku či Iraku pritom vôbec nefigurujú v štatistike OSN žiadateľov o azyl za rok 2014. O azyl žiadalo v 44 rozvinutých krajinách v minulom roku takmer 150-tisíc sýrskych utečencov, čo predstavuje takmer pätinu všetkých žiadostí.

Irak sa s počtom 68,7-tisíc utečencov zaradil v žiadateľoch o azyl na druhé miesto, pričom toto číslo je asi dvojnásobkom oproti predošlému roku. Podľa hovorkyne UNHCR Melissy Flemingovej odráža „katastrofu a násilnosti, ktoré sa odohrávajú v Iraku v súčasnosti a v priebehu predošlého polroka“.

Tretiu najväčšiu skupinu utečencov tvorili Afganci, ďalšími v poradí boli Srbi, Kosovčania a Eritrejčania.

Najviac žiadostí o azyl v rámci rozvinutých krajín dostalo v uplynulom roku Nemecko. Dostalo ich 173-tisíc, pričom štvrtinu z tohto počtu tvorili práve Sýrčania. Spojené štáty boli s počtom žiadostí 121,2-tisíc na druhom mieste, pričom väčšina ich žiadateľov pochádzala z Mexika a Strednej Ameriky, odkiaľ utekala pred násilnosťami drogových gangov.

Turecko, ktoré poskytlo domov asi 1,7 miliónu sýrskych utečencov v rámci dočasného režimu ochrany, dostalo v minulom roku 87,8-tisíc žiadostí o azyl. Väčšinu z nich predstavovali Iračania, ktorým organizácia Islamský štát zhabala v uplynulom roku veľké plochy územia. „Väčšina Iračanov uteká do Turecka,“ uviedla Flemingová.

„Ak sa však pozrieme na Sýrčanov sú to najmä Nemecko a Švédsko, ktoré prijali najviac sýrskych utečencov spomedzi európskych krajín,“ dodala. Taliansko, ktoré je destináciou najmä pre utečencov z Blízkeho Východu a tiež z Afriky križujúcich Stredozemné more, dostalo v uplynulom roku 63,7-tisíc žiadostí o azyl, čím sa stalo piatou najvyhľadávanejšou destináciou utečencov na svete.

Flemingová však dodala, že väčšina utečencov, ktorí do Talianska prichádzajú, sa neskôr presunie do inej európskej krajiny. Austrália v uplynulom roku naopak zaznamenala 24-percentný pokles žiadostí, pričom UNHCR sa domnieva, že za to môžu najmä tvrdšie bezpečnostné opatrenia voči imigrantom v krajine.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #azyl #Sýria #Irak #OSN #utečenci