V Nigérii chcú po voľbách mier

Dvaja hlavní súperi v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v Nigérii sa vo štvrtok zaviazali, že sa budú usilovať o bezproblémový priebeh hlasovania bez násilia. "Mierová dohoda", ktorú súčasný prezident Goodluck Jonathan a bývalý generál Muhammad Buhari podpísali, hovorí o usporiadaní "slobodných, spravodlivých a dôveryhodných volieb".

26.03.2015 22:17
Nigéria, nigérijský prezident, Goodluck Jonathan Foto: ,
Nigérijský prezident Goodluck Jonathan (v strede).
debata

Parlamentné a prezidentské voľby sa budú v najľudnatejšej krajine Afriky konať túto sobotu 28. marca. Pôvodný termín bol 14. februára, Národná volebná komisia z obáv o bezpečnosť ich o šesť týždňov odložila.

„Vyzývame všetkých spoluobčanov našej drahej krajiny a priaznivcov našich strán, aby sa zdržali násilia,“ uviedli Jonathan a Buhari v spoločnom vyhlásení. Pri jeho podpise si potriasli rukou a objali sa. Štvrtok bol podľa zákona posledným dňom predvolebnej kampane.

V priebehu volieb, v ktorých má oprávnenie hlasovať takmer 70 miliónov obyvateľov krajiny, hrozia nielen teroristické útoky zo strany radikálnych islamistov z hnutia Boko Haram, ale aj etnické a náboženské konflikty.

Súčasná hlava štátu pochádza z kresťanského juhu krajiny, zatiaľ čo Buhari je z moslimského severu. Napríklad niekdajší povstalci z oblasti delty rieky Niger bohatej na ropné náleziská už vyhlásili, že v prípade Buhariho víťazstva prepukne násilie.

Počas nepokojov po voľbách v roku 2011, v ktorých sa Jonathan a Buhari tiež stretli, zahynulo v Nigérii okolo 800 ľudí. K uzavretiu dohody odsudzujúce násilie nedávno oboch kandidátov vyzval americký prezident Barack Obama aj britský premiér David Cameron. Výsledok nigérijských prezidentských volieb bude podľa odhadov najtesnejší od prechodu krajiny k demokracii v roku 1999.

debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #mier #Nigéria #prezidentské voľby #parlamentné voľby