Lietadlá spojencov zaútočili na niekoľkých miestach Jemenu

Lietadlá Saudskej Arábie a jej spojencov, ktorí v noci na štvrtok začali vojenskú operáciu proti šiitským povstalcom, udreli v piatok na niekoľkých miestach v Jemene.

27.03.2015 12:26 , aktualizované: 15:51
Jemen Foto: ,
Šiitski povstalci známi ako Hautíovci protestujú v jemenskom hlavnom meste Saná proti leteckému bombardovaniu Saudskou Arábiou.
debata (23)

Saudskoarabské lietadlá v piatok ťažko bombardovali provincii Saada na severe Jemenu, ktorá je domovom šiitských rebelov z klanu Húsíov. Rijád spolu so spojencami udrel tiež v ďalších najmenej piatich jemenských guberniách.

Od začiatku náletov v noci na štvrtok zahynulo najmenej 39 civilistov, uviedlo jemenské ministerstvo zdravotníctva. Jemenský minister zahraničia Rijád Jasín televízii Al-Arabíja povedal, že spojenecká akcia proti šiitským povstalcom „nepotrvá dlho“, skôr dni než týždne.

Jeden z útokov viedli spojenci na leteckú základňu v provincii Maríb, ktorá je baštou jednotiek oddaných bývalému prezidentovi Alímu Abdalláhovi Sálihovi. Zničili tamojšiu radarovú stanicu, ktorú by rebeli mohli využiť na odhalenie saudských lietadiel. Pri útoku na leteckú základňu bola zasiahnutá blízka obytná štvrť. Zabitých bolo 12 ľudí, uviedlo ministerstvo kontrolované povstalcami.

Svedkovia uvádzajú, že spojenecké lietadlá zaútočili v piatok skoro ráno na severe metropoly Saná tiež na prezidentský palác obsadený rebelmi. V Saná zahynulo počas nočných náletov najmenej 15 civilistov, z toho šesť detí, uviedla agentúra AP.

Jeden z útokov smeroval na vojenský tábor na južnom predmestí Saná, kde vojaci verní exprezidentovi Sálihovi, ktorí sú spojencami šiitských rebelov, údajne skladovali zbrane. Dnešné údery v provincii Saada boli podľa jemenských vojenských činiteľov citovaných AP vedené predovšetkým do miest, kde by sa mohol ukrývať vodca rebelov Abdal Málik husiti. Jedna z bômb, ktorá dopadla na trhovisko v meste Kataf Boka, zabila podľa miestnych kmeňových vodcov citovaných agentúrou Reuters údajne 15 ľudí.

Saudská Arábia podľa televízie Al-Arabíja vyslala do akcie 150 000 vojakov a 100 bojových lietadiel; Rijád to ale nepotvrdil. Okrem Saudskej Arábie sa akcie zúčastňujú Jordánsko, Spojené arabské emiráty, Kuvajt, Bahrajn, Katar, Sudán a Maroko. Pakistan doteraz zvažuje žiadosť Rijádu o poskytnutie vojakov. Turecko oznámilo, že ťaženie pod vedením Saudskej Arábie podporuje. Operácie sa zúčastňuje egyptské letectvo a námorníctvo.

Cieľom akcie je udržanie súčasnej vlády prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, ktorý sa pred rebelmi uchýlil do juhojemenského Adenu a s postupom povstalcov k jeho predmestiu začiatkom týždňa sa presunul do Saudskej Arábie. Očakáva sa, že Hádí pricestuje cez víkend do Egypta, kde sa bude konať summit Ligy arabských štátov.

Saudská Arábia v piatok oznámila, že postupne obnovuje lety zo svojich letísk na juhu krajiny, kde susedí s Jemenom. Celú civilnú prevádzku pozastavili vo štvrtok kvôli začatiu operácie v Jemene.

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Jemen #Saudská Arábia #šiitski povstalci