Sú schudnuté a vyčerpané, ale konečne doma. Unesené Češky sú na slobode

Češky Hana Humpálová a Antonie Chrastecká, ktoré v roku 2013 uniesli v pakistanskom Baluchistane, sú na slobode. Informovali o tom turecké médiá. Český premiér Bohuslav Sobotka potvrdil, že dievčatá sa ráno vrátili do Česka a momentálne sú už so svojimi rodinami a v starostlivosti lekárov.

28.03.2015 09:21 , aktualizované: 13:46
Hana Humpálová a Antonie Chrastecká Foto:
České študentky Hana Humpálová a Antonie Chrastecká sú po dvoch rokoch v zajatí opäť voľné a doma so svojimi rodinami.
debata (57)

Turecká spravodajská agentúra Anadolu uviedla, že ženy, ktorých prepustenie sprostredkovala turecká humanitárna organizácia IHH, v piatok prekročili turecké hranice. Turecké médiá zverejnili fotografie prepustených 24-ročných českých študentiek, z ktorých je zjavné, že obe ženy sú v poriadku. Sú schudnuté a pôsobia unavene, ale stoja na nohách a nevyzerajú, že by boli zranené.

„Stále tomu nemôžem uveriť, že som tu. Dokonca aj teraz sa bojím, že je to sen,“ povedala Chrastecká. „Byť ďaleko od rodiny bolo skutočne ťažké. Od prvej chvíle, keď ma uniesli, som s ňou chcela byť. Teraz som veľmi šťastná a nadšená,“ dodala.

Celý čas nevedeli, kto ich zajal

„Počas celého dvojročného zajatia sme nevedeli, kto nás zajal. Nielen že nám nepovedali, kto sú, ale ani nevieme, prečo nás dva roky držali v zajatí. Bolo to veľmi ťažké. Prvýkrát v živote sme videli zbrane a ozbrojených mužov. Strieľalo sa tam a vybuchovali tam bomby. Ale časom sme si na to zvykli,“ opísala chvíle v zajatí Humpálová.

„Mali sme viac než dosť času na premýšľanie. Mysleli sme na naše rodiny a dúfali sme, že jedného dňa nás oslobodia. Prvýkrát za dva roky sme videli slnko a okolo seba usmiatych ľudí,“ dodala.

Vyjednávanie o prepustení s únoscami dva mesiace intenzívne viedla organizácia IHH. Podľa jej zástupcu Izzeta Sahina, ktorý sa v rokovaniach angažoval, organizáciu kontaktovali priamo matky unesených dievčat pred dvoma mesiacmi po tom, čo vraj vyčerpali všetky ostatné možnosti. „Využili sme všetky prostriedky, ktoré sme mali k dispozícii, aby sme ich dostali späť. V piatok sme ich v poriadku odovzdali rodinám,“ uviedol Sahin.

Stav žien v zajatí si vyžadoval liečbu

Denník Millyet napísal, že zástupcovia IHH dokzali kontaktovať ozbrojenú skupinu, ktorá dievčatá držala v zajatí. Vo vyjednávaniach hral vraj veľkú rolu aj zdravotný stav žien, ktorý si vyžadoval nasadenie liekov. Nakoniec sa obe podarilo dostať do východotureckej provincie Van, odkiaľ odleteli do Česka.

Okrem tureckých médií o oslobodení českých študentiek informovalo mnoho svetových tlačových agentúr a ďalších významných médií. Prípady unesených cudzincov sú všeobecne veľmi sledované a prepustenie po tak dlhej dobe v zajatí je vždy veľkou udalosťou.

Dve Češky uniesli v juhozápadnej pakistanskej provincii Baluchistan v marci 2013. Úrady nemali o dievčatách žiadne správy, pretože únoscovia o sebe nedali nijako vedieť. Česká diplomacia bola na informácie o prípadných vyjednávaniach celý čas veľmi skúpa, prezident Miloš Zeman však niekoľkokrát naznačil, že rokovania prebiehajú.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #Pakistan #Turecko #Unesené Česky