Technická príčina je stále v hre, Lubitz mal však veľké problémy aj so zrakom

Francúzski vyšetrovatelia stále nevylučujú, že medzi príčinami utorňajšieho pádu lietadla spoločnosti Germanwings, na palube ktorého zahynulo všetkých 150 ľudí, je aj technická porucha. Osoba pilota vraj nie je jedinou stopou, na ktorú sa vyšetrovanie zameriava.

28.03.2015 11:13 , aktualizované: 18:18
Francúzsko, lietadlo, Germanwings Foto: ,
Záchranári spolu s rodinami pozostalých pri pamätníku obetí pádu lietadla spoločnosti Germanwings v dedinke Le Vernet, ktorá sa nachádza neďaleko miesta nešťastia.
debata (53)

„V túto chvíľu nemôžeme vylúčiť hypotézu technickej poruchy,“ povedal pre francúzsku televíziu BFMTV šéf francúzskych vyšetrovateľov, ktorí sú nasadení v nemeckom Düsseldorfe, Jean-Pierre Michel. Vyšetrovanie podľa neho pokročilo, ale stále chýbajú „technické detaily“.

V súvislosti s haváriou airbusu vo francúzskych Alpách pritom ďalej pokračuje pátranie po druhej čiernej skrinke, v ktorej by mali byť záznamy o parametroch letu.

Z havarovaného airbusu zostali len malé trosky.

Podľa doterajších predbežných výsledkov vyšetrovania, ktoré sa opierajú o záznamy komunikácie z čiernej skrinky, druhý pilot zrejme úmyselne poslal lietadlo k zemi, keď zostal v kokpite sám.

Lubitz mal závažné problémy so zrakom

Postupne sa navyše ukazuje, že pilot Andreas Lubitz sa liečil kvôli psychickým problémom a podľa denníka Bild am Sonntag mal dokonca aj závažné problémy so zrakom. Oba problémy mu pritom mohli zmariť vysnenú kariéru pilota. Svoje potvrdenie o pracovnej neschopnosti však Lubitz roztrhal a zdravotné problémy tajil.

„Osoba kopilota je závažná stopa, ale nie jediná,“ povedal Michel. Vyšetrovateľ dodal, že v tejto fáze vyšetrovania stále nezistili v živote pilota „osobitný prvok“, akým by bol napríklad rozchod s priateľkou alebo problémy v zamestnaní, ktorý by vysvetľoval úmyselné zničenie lietadla. Vyšetrovatelia nenašli ani žiadny list na rozlúčku. V jeho troskách zahynulo 150 ľudí.

Letecké zábery zachytávajú trosky lietadla...
Lietadlo sa po náraze rozletelo na malé kusy,...
+21Pátracím tímom sa ešte v utorok podarilo nájsť...

Lubitz vraj tvrdil, že všetci budú poznať jeho meno

Andreas Lubitz povedal, že raz bude každý poznať jeho meno. V rozhovore pre nemecký denník Bild to uviedla expriateľka Andreasa Lubitza, ktorej sa zveril aj so svojou liečbou na psychiatrii. „Jedného dňa spravím niečo, čo zmení celý systém a každý bude poznať a pamätať si moje meno,“ citovala Lubitza 26-ročná letuška, ktorá s ním lietala minulý rok päť mesiacov. Podľa vlastných slov bola „veľmi šokovaná“, keď sa dozvedela o tragédii.

Ak Lubitz havaroval s lietadlom úmyselne, spravil tak podľa jej názoru preto, „lebo chápal, že pre jeho zdravotné problémy bude jeho veľký sen o práci kapitána a pilota diaľkových letov v Lufthanse prakticky nemožný“.

Jeho exprieteľka pre Bild povedala, že sa v ním rozišla, „pretože bolo stále jasnejšie, že má problém“. V noci mával podľa nej tiež nočné mory a kričal, že „havarujeme“. Jeho kolega z leteckej školy pre stanicu BBC navyše uviedol, že Lubitz oblasť Álp, kde lietadlo spadlo, poznal. S rodičmi tam dovolenkoval v neďalekom leteckom klube. Nemecké médiá v uplynulých dňoch opakovane informovali, že trpel psychickými problémami.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Nemecko #pátranie #Germanwings