Ďalšie video: Islamisti popravili v sýrskom Hamá ôsmich šiitov

Radikáli z Islamského štátu zverejnili videozáznam, na ktorom ich bojovníci stínajú hlavy ôsmim mužom, údajne šiitskym moslimom. Dotyčných mali zabiť v provincii Hamá v centrálnej časti Sýrie.

29.03.2015 21:49
Islamský štát, poprava v Hamá, Sýria Foto:
Islamský štát zverejnil zábery z popravy ôsmich Sýrčanov, mužov priviedli na popravu mladí chlapci.
debata (6)

Pravosť nahrávky zatiaľ nebolo možné nezávisle overiť. Vyzerá to však, že je nahrávka pôvodná, okrem zdroju agentúry AP si to myslí aj exilová Sýrska organizácia pre ľudské práva.

Islamský štát sa vlani zmocnil rozsiahlych častí Sýrie a Iraku. Jeho bojovníci odvtedy sťali množstvo zajatcov, vrátane rukojemníkov z Japonska či Spojených štátov.

Najnovší videozáznam bol zverejnený na sociálnych sieťach. Zachytáva mužov oblečených v oranžových uniformách so spútanými rukami za chrbtom, ktorých privádzajú mladí chlapci. Zajatcov potom odovzdajú skupine bojovníkov Islamského štátu. Chlapec v čiernej uniforme bojovníkom rozdá nože a tí potom rukojemníkom odrežú hlavy.

Mladí chlapci rozdali bojovníkom Islamského... Foto: printscreen, presstv.com
islamisti Mladí chlapci rozdali bojovníkom Islamského štátu nože a tí ôsmich šiitov bez milosti popravili.

Bojovník Islamského štátu, ktorý v nahrávke hovoril, používal hanlivé pomenovanie pre šiitov a nazýval ich „nečistými nevercami“. Vyhlásil, že súčasná vojenská kampaň proti Islamskému štátu túto skupinu len posilní. Alávitov a ich spojencov, ako je sýrsky prezident Bašár Asad a jeho strana, „čoskoro s Božou vôľou zastihnú naše meče,“ hovorí.

Aláviti sú príslušníci odnože šiitskeho islamu, ku ktorej patrí aj sýrska vládnuca elita na čele s Asadom. Na Asadovej strane bojuje aj radikálne libanonské šiitskeho hnutie Hizballáh.

Radikáli z Islamského štátu na dobytých územiach presadzujú prísne dodržiavanie islamského práva šaríja. Ich ofenzívu sa snaží zastaviť iracká armáda, kurdskí bojovníci i spojenci na čele s USA, ktorí podnikajú cielené nálety na pozície islamistov.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #poprava #zajatci #Islamský štát