Cameron požiadal kráľovnú o rozpustenie parlamentu, začína sa kampaň

Vo Veľkej Británii sa oficiálne začala kampaň pred májovými parlamentnými voľbami, keď premiér David Cameron formálne požiadal kráľovnú o rozpustenie Dolnej snemovne.

30.03.2015 14:49
David Cameron Foto: ,
Britský premiér David Cameron sa vracia na Downing Street po návšteve kráľovnej Alžbety II., ktorú požiadal o rozpustenie Dolnej snemovne. Ide o tradíciu, ktorou sa začína predvolebná kampaň.
debata

Britské médiá očakávajú veľmi ostrú kampaň, pretože výsledok volieb bude podľa prieskumov tesný, čo je na britskej politickej scéne veľmi nezvyčajné.

Šéf končiacej vlády, ktorá je prvou koaličnou vládou vo Veľkej Británii od druhej svetovej vojny, prišiel do Buckinghamského paláca na svoju poslednú predvolebnú audienciu u kráľovnej Alžbety II. krátko pred poludním miestneho času a strávil tam len niekoľko minút. Aj keď ide o úplne formálny akt a pre konanie volieb vôbec nie je nevyhnutný, tradične sa ním začína predvolebná kampaň.

Cameron potom v úvodnom prejave zdôraznil úspechy päťročného funkčného obdobia svojej vlády, ktorá podľa neho dokázala povzniesť krajinu z ekonomickej krízy. Zároveň sa ostro vymedzil voči konkurenčným labouristom a varoval voličov, že ľavica v prípade svojho volebného úspechu zvýši každej rodine dane v priemere o 300 libier (zhruba 411 eur). Vláda labouristov by podľa Camerona znamenala „ekonomický chaos“ a „vyššie dane pre každú pracujúcu rodinu“ v Británii. Konzervatívci opozícii vyčítajú, že chce zvyšovať platy a sociálne výdavky, a to bez toho, aby na to mala zdroje.

Labouristi upozorňujú na nejasný postoj Camerona voči EÚ

Líder najsilnejšej opozičnej strany Ed Miliband zase na začiatku kampane upozornil na podľa neho nejasný postoj Camerona voči Európskej únii. Konzervatívny premiér sľúbil voličom, že v prípade svojho ďalšieho päťročného obdobia v Downing Street vyhlásil do roka 2017 referendum o britskej budúcnosti v rámci EÚ.

„Ak získa ďalšie funkčné obdobie, David Cameron sľubuje referendum, ale nepovie ani to, či sa bude usilovať o zotrvanie v Európe alebo o vystúpenie z únie,“ uviedol Miliband v prejave, ktorým začínali kampaň labouristi.

Voľby sa vo Veľkej Británii budú konať 7. mája a väčšina prieskumov z poslednej doby ukazuje, že obe najväčšie strany majú šancu získať podobné množstvo hlasov. To by znamenalo, že ani jedna z nich by nemala v snemovni väčšinu, a teda ani šancu zostaviť jednofarebnú vládu. Jej podoba by závisela na tom, ktoré z menších strán sa dostanú do parlamentu. Či sa to podarí liberálnym demokratom, ktorí sú v súčasnosti vládnymi partnermi konzervatívcov, je zatiaľ neisté.

debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #David Cameron #predvolebná kampaň