Vyšetrovatelia: Lubitz mal pred kariérou pilota samovražedné sklony

U pilota Andreasa Lubitza, ktorý podľa predbežného vyšetrovania zrejme úmyselne nasmeroval lietadlo spoločnosti Germanwings so 150 ľuďmi na palube proti horskému masívu vo francúzskych Alpách, ešte pred nastúpením kariéry profesionálneho pilota zistili samovražedné sklony.

30.03.2015 16:14 , aktualizované: 17:23
Andreas Lubitz Foto: ,
Nemeckí vyšetrovatelia zistili, že pilot Andreas Lubitz pred rokmi trpel samovražednými sklonmi a bol pod dohľadom psychoterapeutov.
debata (88)

Mladík bol preto pod dohľadom psychoterapeutov. Informovalo o tom štátne zastupiteľstvo v Düsseldorfe.

Hovorca štátneho zastupiteľstva Ralf Herrenbrück tiež povedal, že vyšetrovatelia doteraz neobjavili nič, čo by pomohlo odhaliť motív Lubitzovho činu. Tiež u neho neobjavili náznak nejakého fyzického ochorenia.

Podľa lekárskych správ z poslednej doby však podľa Herrenbrücka samovražedné sklony či agresivitu voči ostatným lekári u Lubitza nezaznamenali.

Záchranári prehľadávajú trosky lietadla.... Foto: Reuters, GONZALO FUENTES
lietadlo, Francúzsko, Germanwings Záchranári prehľadávajú trosky lietadla. Momentálne už prebieha aj identifikácia tiel obetí.

Vyšetrovanie pádu lietadla, pri ktorom zahynulo všetkých 150 ľudí na palube, sa v posledných dňoch sústredilo najmä na osobu druhého pilota Andreasa Lubitza. Nemecká prokuratúra v piatok uviedla, že mladý muž mal zdravotné problémy, bol pod trvalým dohľadom lekárov, ale svoju chorobu pred zamestnávateľom ta­jil.

Aj keď panuje podozrenie, že druhý pilot naviedol airbus k zemi úmyselne, vyšetrovatelia stále nevylúčili ako príčinu pádu aj technickú poruchu.

V Alpách budujú cestu k troskám lietadla

Francúzski vyšetrovatelia v záujme rýchlejšej identifikácie obetí zrútenia lietadla veria v skoré dokončenie novej cesty, ktorá by v horskej oblasti umožnila priamy prístup do extrémne náročného terénu.

V Alpách na juhu Francúzska budujú cestu, aby... Foto: SITA/AP, Claude Paris
France Plane Crash V Alpách na juhu Francúzska budujú cestu, aby sa dalo dostať k miestu pádu lietadla aj pešo. Doteraz bolo miesto dostupné len vďaka vrtuľníkom.

V okolí miesta nešťastia tak pracujú ťažké stroje vrátane buldozérov s cieľom sprístupniť miesto v najbližších dňoch a uľahčiť tak prácu desiatkam policajtom a vojakom pri hľadaní telesných pozostatkov obetí. Tým sa doteraz podarilo identifikovať takmer 80 vzoriek DNA a nájsť stovky ľudských pozostatkov.

Prístup k miestu tragédie je možný iba pomocou helikoptér alebo peši, pričom cesta po strmých svahoch trvá takmer hodinu. Záchrannej akcii navyše nepraje ani počasie, ktoré obmedzuje lietanie vrtuľníkom. Prístup k miestu je tak zatiaľ nemožný aj pre pozostalých obetí ubytovaných v Marseille. Lufthansa, pod ktorú Germanwings patrí, medzitým ponúkla rodinám okamžité vyplatenie odškodného 50-tisíc eur v rámci predbežnej pomoci.

Do Francúzska prišlo už celkom 325 rodinných príslušníkov obetí. V hoteli v prístave Marseille, asi 150 kilometrov juhozápadne od miesta nešťastia pri Seyne-les-Alpes, sa o nich stará 90 odborníkov, vrátane psychológov, lekárov a kňazov. V prípade záujmu ich tiež prepravia na miesto zrútenia lietadla.

Polícia v Düsseldorfu, kam lietadlo z Barcelony smerovalo, vytvorila zvláštny tím s názvom Alpy, ktorý povedie vyšetrovanie prípadu na nemeckej strane. Štáty zástupca získal z univerzitnej kliniky v Düsseldorfe Lubitzovu zdravotnú dokumentáciu.

Lubitz bol pod dohľadom lekárov aj v posledných dňoch

Podľa hovorkyne nemocnice Lubitz pred niekoľkými týždňami vyhľadal miestnych lekárov kvôli „vyjasneniu diagnózy“. V období od začiatku februára do 10. marca vraj lekárov univerzitnej kliniky navštívil najmenej trikrát. Hovorkyňa však poprela informácie, že by sa v tejto nemocnici liečil z depresií. Podľa údajov vyšetrovateľov Lubitz svojmu zamestnávateľov tajil isté ochorenie. O čo konkrétne išlo, nezverejnili.

V Nemecku sa medzitým diskutuje o tom, či by sa nemali uvoľniť pravidlá lekárskej mlčanlivosti u príslušníkov niektorých profesných skupín. „Piloti musia chodiť k lekárom, ktorých im pridelí zamestnávateľ. Títo lekári musia byť voči zamestnávateľovi a spolkového úradu pre letectvo zbavení lekárskeho záväzku mlčanlivosti,“ povedal denníku Rheinische Post dopravný expert vládnych kresťanských demokratov (CDU) Dirk Fischer.

Zdravotnícky expert sociálnych demokratov (SPD) Karl Lauterbach denníku Der Bild povedal, že lekári by mali mať povinnosť zamestnávateľa informovať o pracovnej neschopnosti v takých prípadoch, keď sú v stávke zdravie a životy ľudí. Zvlášť by to malo platiť pre duševné choroby a samovražedné sklony.

Letecké zábery zachytávajú trosky lietadla...
Lietadlo sa po náraze rozletelo na malé kusy,...
+21Pátracím tímom sa ešte v utorok podarilo nájsť...
88 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #lietadlo #Germanwings #Andreas Lubitz