Švajčiarsko mení hymnu. Semifinále má štyri skladby

V krajine helvétskeho kríža sa už možno nebude postojačky spievať žalm. Švajčiarska spoločnosť pre spoločné dobro rozbehla internetové hlasovanie o novej hymne. Mala by nahradiť doterajšiu, ktorá pochádza z roku 1841.

01.04.2015 09:30
Švajčiarsko
Švajčiarsko
debata (3)

Hudbu Švajčiarskeho žalmu z 19.storočia zložil mních Albrecht Zwyssig a pod text sa podpísal básnik Leonhard Widmer.

Do verejnej súťaže sa zapojilo 208 skladateľov. Porota vybrala šesť návrhov novej hymny do semifinále, ktoré má podobu hlasovania na internete. Ľudia môžu vyjadriť svoj názor do polovice mája. V júni sa začne finále. Postoj verejnosti bude mať silu 50 percent, z druhej polovice prehovorí 30-členná porota.

Švajčiarska spoločnosť pre spoločné dobro spustila kampaň už v roku 2012. Skladateľov vyzvala, aby predložili návrhy, ktoré odzrkadlia hodnoty preambuly ústavy. Sú to hlavne demokracia, tolerancia, sloboda, mier a solidarita. Iniciátori si zaumienili, že zmena hymny je potrebná, lebo aktuálna znie zastarano. Dala by sa označiť za zmes meteorologickej predpovede a náboženského chválospevu. Švajčiarsky žalm ospevuje Alpy, rannú oblohu a hmlisté údolia.

Mnohí Švajčiari sa navyše sťažujú, že hymnu nevedia zaspievať naspamäť. Prvá časť je totiž v rétorománčtine, čo je jeden zo štyroch úradných jazykov popri nemčine, taliančine a francúzštine. „Keď vidíte ľudí v iných štátoch, ako srdcom poznajú národnú hymnu a spievajú ju vášnivo a radostne, tak si uvedomíte, že naša krajina má problém,“ poznamenal Jean-Daniel Gerber, predseda Švajčiarskej spoločnosti pre spoločné dobro.

Tri zo šiestich semifinálových skladieb sa dostanú do finále. V období od júna do začiatku septembra sa bude rozhodovať o víťaznom návrhu, o ktorom sa verejnosť dozvie 12. septembra počas živého televízneho vysielania z hudobného festivalu. Diváci budú môcť hlasovať prostredníctvom esemesiek, aby sa ukázalo, či túto skladbu podporuje väčšina obyvateľstva.

Organizátori sa chcú potom obrátiť na parlament, aby schválil návrh novej hymny. „Nie je však vôbec jasné, či zákonodarcovia vyslovia súhlas. Najmä konzervatívne politické strany sa viackrát vyjadrili proti spôsobu výberu hymny, ktorý je podľa nich poplatný dobe,“ podotkli noviny Neue Zürcher Zeitung.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Švajčiarsko #hymna #zmena #hlasovanie