Thajský súd poslal muža do väzenia na 25 rokov za urážku kráľa

Na 25 rokov do väzenia poslal thajský súd muža, ktorý na Facebooku zverejnil päť odkazov, ktoré súd vyhodnotil ako hanlivé voči kráľovi.

01.04.2015 10:03
väzenie, väzni, mreže Foto:
Ilustračné foto
debata

Podľa obhajcov ľudských práv, ktorých v stredu citovala agentúra AFP, ide o jeden z najvyšších trestov, aký za urážku majestátu v Thajsku v posledných rokoch padol.

Päťdesiatosemročný muž pôvodne dostal desať rokov za každý z piatich odkazov zverejnených od júla do novembra 2014. Na polovicu mu súd trest znížil preto, že sa muž k svojmu prečinu priznal. V krajine platí stanné právo, a preto muža, ktorého meno nebolo zverejnené, súdil vojenský súd. Proti rozsudku sa nemôže odvolať.

Skupina na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI) označila vynesený trest za „absurdný“. Podľa AI ide o „znepokojujúce znamenie“, že sa thajské úrady snažia utiahnuť slučku okolo všetkých, ktorí nie sú zajedno s terajšiou vojenskou vládou.

„Je šokujúce, že v 21. storočí sú ľudia posielaní na desiatky rokov do väzenia za kritiku monarchie. Slobodnej vyjadrenie vlastného názoru nie je zločin,“ uviedla AI.

debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #Thajsko #urážka #kráľ