Žena sa pokúsila zaútočiť na tureckú políciu, zastrelili ju

Turecká polícia zastrelila ženu, ktorá mala pri sebe zbrane a ručné granáty, a zadržala jej komplica. K prestrelke došlo, keď chceli zaútočiť na budovu policajného veliteľstva v Istanbule, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne médiá a turecké predstaviteľa.

01.04.2015 11:46 , aktualizované: 20:57
debata (3)

Ide o tretí podobný útok na tureckú verejnú inštitúciu za posledné dva dni.

Na snímkach zverejnených v tureckých médiách bolo vidieť na zemi ležiacu ženu, ktorá mala pri sebe pušku a o kúsok ďalej ležala pištoľ. „Istanbulské policajné veliteľstvo v ulici Vatan sa stalo terčom streľby, teroristku pri prestrelke zabili,“ uviedol vo svojom vyhlásení úrad istanbulského guvernéra.

Druhý z útočníkov, ktorý bol počas streľby zranený, sa snažil z miesta činu utiecť. Polícia ho ale neskôr zadržala. K útoku sa zatiaľ nikto neprihlásil. Zranenia utrpeli aj dvaja policajní dôstojníci.

V Istanbule v noci na stredu zasahovala polícia proti protivládnym demonštrantom. Tí protestovali proti utorkovému zastreleniu dvoch členov zakázanej krajnej ľavicovej strany, ktorí na súde v Istanbule zajali štátneho zástupcu.

V jednej z istanbulských štvrtí polícia proti demonštrantom postupujúcim k miestnej policajnej stanici nasadila vodné delá a slzotvorný plyn.

Na predmestí Istanbulu v stredu neznámy ozbrojenec vnikol do sídla tureckej vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP). Podľa tureckej agentúry Dogan mával tureckou vlajkou a niečo kričal na dav zhromaždený na ulici. K sídlu AKP vo štvrti Karal na ázijskej strane mesta sa zišla polícia, uzavrela priľahlú ulicu a muža neskôr zatkla. Motív jeho činu ani ďalšie okolnosti incidentu zatiaľ nie sú známe.

Polícia v stredu vypočula asi 20 ľudí, ktorých podozrieva z prepojenia na Revolučnú stranu pre ľudové oslobodenie (DHKP-C). Práve jej ozbrojení členovia zajali v utorok prokurátora Mehmeta Selima Kiraza v jeho kancelárii v budove súdu v istanbulskej štvrti Caglayan. Príslušníci špeciálnych jednotiek s únoscami vyjednávali viac ako šesť hodín a polícia potom vykonala oslobodzovaciu akciu. Počas zásahu ozbrojenci Kiraza postrelili a prokurátor zomrel neskôr v nemocnici.

Kiraz sa zaoberal vyšetrovaním úmrtia 15-ročného mladíka Berkina Elvana, ktorého pri protivládnej demonštrácii v roku 2013 zranil plynový granát vystrelený do davu políciou. Po deviatich mesiacoch v kóme vlani v marci zomrel. Ozbrojenci údajne požadovali, aby sa policajti zodpovední za Elvanovu smrť verejne k činu priznali. Potrestať ich potom mal „ľudový súd“. Prokuratúra tiež podľa nich mala zastaviť stíhanie demonštrantov, ktorí protestovali proti Elvanovej smrti. Vyhrážali, že ak úrady požiadavky nesplnia, Kiraz zomrie.

DHKP-C je radikálne marxistické hnutie, ktoré vzniklo v roku 1994. Turecko, USA aj Európska únia ho považujú za teroristickú organizáciu. V minulosti vykonalo niekoľko atentátov, vrátane útoku na americkú ambasádu v Ankare v roku 2013.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #nepokoje #Turecko #prokurátor