Víchrica v Európe má desať obetí, Česi a Poliaci boli bez prúdu

Utorková búrka si v Nemecku, Rakúsku a Švajčiarsku vyžiadala dokopy desať mŕtvych a niekoľko zranených. V Poľsku sa ocitli tisícky domácností bez elektrického prúdu.

01.04.2015 13:26 , aktualizované: 22:04
nemecko, počasie, víchrica Foto: ,
Silný nárazový vietor komplikoval ešte v utorok život aj obyvateľom Mníchova.
debata (4)

Víchrica sprevádzaná dažďom a snežením si v Nemecku vyžiadala najmenej osem obetí a v Rakúsku a Švajčiarsku po jednej obeti. Niektoré smrteľné nehody pritom s orkánom súvisia skôr nepriamo. Napríklad v Bádensku-Württembersku dvaja muži zomreli pri nehode na zasneženej ceste a v Bavorsku ďalší muž pri silnom krupobití na diaľnici 95.

Už v utorok nemecké médiá informovali o ďalších smrteľných prípadoch, keď napríklad v Sasku-Anhaltsku sa zrútil na muža blok betónového múru, ktorý sa snažil zaistiť proti pádu. Pri obci Montabaur v Porýní-Falcku usmrtil vyvrátený strom dvoch ľudí, keď spadol na auto cestnej služby.

Na severe Švajčiarska zahynul 75-ročný vodič, keď na jeho automobil spadol vyvrátený strom a v rakúskom Mauthausene zomrel 63-ročný muž, keď chcel zabezpečiť zastrešenie terasy. V celom Nemecku množstvo ľudí v súvislosti s búrkou utrpelo zranenia. Sú medzi nimi matka s dvoma dcérami vo veku osem a deväť rokov, na ktoré v utorok vo Weimare spadol desaťmetrový vyvrátený strom. Zranenia jednej z dievčat sú vážne.

Tlaková níž Niklas bola v strednej Európe jednou z najsilnejších búrok uplynulých rokov. Nárazový vietor dosahujúci rýchlosť až 192 kilometrov za hodinu v utorok častokrát vyvracal stromy, ničil automobily, domy a elektrické vedenie vysokého napätia.

V cestnej, železničnej, lodnej aj leteckej doprave zavládol chaos. Ešte v stredu musia cestujúci na železnici počítať s obmedzeniami aj keď väčšina tratí je už prejazdných.

V stredu ešte zostávali uzavreté trate medzi Brémami a Hannoverom a Mníchovom a Rosenheimom.

Na letisku vo Frankfurte nad Mohanom bolo zrušených viac ako 180 pristátí a odletov a na komplikácie sa majú pasažieri pripraviť aj v stredu. Orkán Niklas už síce Nemecko opustil, ale aj počas stredy bude podľa meteorológov v krajine vládnuť búrlivé počasia.

Zimné búrky zasiahli aj ďalšie krajiny strednej Európy. Napríklad v Poľsku museli hasiči riešiť 2 500 zásahov a zhruba 65 000 ľudí sa ocitlo bez dodávok prúdu, pretože vyvrátené stromy zničili elektrické vedenie.

Obzvlášť silno zasiahol orkán západ Poľska, kde búrka vyvracala stromy a strhávala strechy z domov aj elektrické vedenia. Podľa hasičov bolo zničených zhruba 400 budov.

V Česku padali stromy a domácnosti boli bez prúdu

Silný vietor spojený s občasným snežením a dažďom už tretí deň komplikoval dopravu a dodávky prúdu v Česku. Počasie spôsobilo najmä materiálne škody, poškodilo napríklad strechy. Pri nehodách ale od pondelka zatiaľ nikto nezomrel. V Čechách má podľa meteorológov v noci a vo štvrtok výdatne snežiť, ale vietor bude už slabnúť.

V noci z utorka na stredu popadali stromy na koľaje na viacerých miestach v Česku. Železničná inšpekcia od pondelka do stredajšieho rána eviduje 17 zrážok vlaku so stromom. Zranený nebol nikto, celková škoda je odhadom viac ako milión českých korún. Dve tretiny týchto nehôd sa stali v utorok. „Taký vysoký počet zrážok vlaku so stromom počas jedného dňa je úplne výnimočný – v minulom roku sa udialo najviac päť zrážok vlaku so stromom za deň,“ uviedol hovorca inšpekcie Martin Drápal.

Vietor zamestnal tiež energetikov. Vo všetkých okresoch Libereckého kraja platil až do stredajšieho večera kalamitný stav, ktorý v utorok večer vyhlásila kvôli vysokej poruchovosti elektrárenská spoločnosť ČEZ. Bez prúdu boli desiatky českých domácností.

Veľmi premenlivé počasie zasiahlo v stredu aj Slovensko, kde vyčíňal sneh a dážď so silným vetrom, na niektorých miestach padali aj krúpy. Na štvrtok platí výstraha prvého stupňa pred vetrom pre Bratislavský, Trenčiansky, Nitriansky a Trnavský kraj.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obete #nehody #Európa #víchrica