Ukrajina odmieta vydať Saakašviliho Gruzínsku

Ukrajinská prokuratúra v stredu zamietla žiadosť Gruzínska o vydanie bývalého gruzínskeho prezidenta Michaila Saakašviliho, pričom ako dôvod uviedla, že exprezidenta mohli po vydaní doma čakať politické perzekúcie.

01.04.2015 15:45
Michail Saakašvili Foto:
Bývalý gruzínsky prezident Michail Saakašvili.
debata (10)

Saakašvili, ktorý bol gruzínskym prezidentom v rokoch 2004–2013, svoju domovinu opustil po tom, ako proti nemu jeho politickí oponenti vzniesli obvinenia zo zneužitia právomocí a tiež použitia sily voči demonštrantom pred ôsmimi rokmi.

Bývalý gruzínsky prezident, ktorý je v súčasnosti hlavným poradcom vlády ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, obvinenia voči svojej osobe popiera a označuje ich za politickú pomstu vedenú miliardárom a expremiérom Bidzinom Ivanišvilim.

Saakašviliho k moci v Gruzínsku vyniesla takzvaná ružová revolúcia z roku 2003. Prozápadný líder a úzky spojenec USA sa však postupne dostával pod paľbu kritiky pre svoje autoritárske praktiky. V roku 2008 navyše zatiahol krajinu do vojny s Ruskom.

Pri moci sa napriek mohutným protestom udržal, no parlamentné voľby v roku 2012 jeho hnutie prehralo a k moci sa dostala strana vedená miliardárom Ivanišvilim, ktorý si svoj majetok zarobil v Rusku.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #vyšetrovanie #Gruzínsko #Ukrajina #Michail Saakašvili