Filipíny sa pripravujú na príchod tajfúnu Maysak

Filipíny sa pripravujú na úder supertajfúnu Maysak, ktorý by mal na východné pobrežie tohto ostrovného štátu doraziť niekedy počas soboty alebo nedele. Tajfún, pôvodne zahrnutý do piatej, najvyššej kategórie búrok, už cestou k Filipínam mierne zoslabol.

01.04.2015 16:20
Filipíny, tajfún, Hagupit, počasie, Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Americkí aj filipínski meteorológovia očakávajú, že pri údere na ostrov Luzon zoslabne ešte viac. Vyčíňanie Maysaku si už vyžiadalo najmenej štyroch mŕtvych na mikronézskom polostrove Chuuk.

Filipínske úrady varovali pred príchodom živlu obyvateľov aj turistov a podľa agentúry Reuters sa pripravujú zásoby jedla a zdravotníckych potrieb. „Až (zoslabený Maysak) udrie na východnom pobreží, pôjde stále o tajfún so silným vetrom,“ zdôraznila miestna meteorologička Esperanza Cayananová.

Podľa britskej organizácie Tropical Storm Risk, ktorá mapuje búrky po celom svete, zoslabne Maysak pri dosiahnutí Filipín zrejme na tajfún druhej kategórie so silou vetra okolo 175 kilometrov za hodinu.

Podľa Alexandra Pamy, výkonného riaditeľa filipínskej agentúry pre riadenie katastrof, je potrebné zabezpečiť, aby na najväčší filipínsky ostrov necestovali ani miestni, ani zahraniční turisti. Na veľkonočný víkend tam totiž už vyrazili tisíce ľudí. Úrady však neočakávajú výraznejšie škody na úrode ryže ani kukurice, lebo väčšina už bola zozbieraná.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #tajfún #varovanie #meteorológovia