Boko Haram dostalo v Nigérii nového súpera

Prvý raz sa dostal k moci, keď usporiadal vojenský puč. Druhýkrát mu to vyšlo v demokratických voľbách. Novým prezidentom Nigérie sa stal Muhammadu Buhari (72). V hlasovaní porazil úradujúcu hlavu štátu Goodlucka Jonathana.

02.04.2015 08:34
Buhari, nigéria, prezident Foto: ,
Novozvolený nigérijský prezident Muhammad Buhari.
debata

"Prichádza nový deň a nová Nigéria. Víťazstvo je naše a sláva patrí nášmu národu,“ vyhlásil Buhari po víťazstve.

Prezidentské voľby v Nigérii sa pôvodne mali konať v polovici februára. Termín nakoniec vláda posunula pre konflikt s teroristickou skupinou Boko Haram. Nové hlasovanie sa nakoniec uskutočnilo bez väčších násilných incidentov. Voliči mohli odovzdávať hlasy dva dni, hoci pôvodne to mal byť len jeden deň. Dôvodom boli technické problémy.

Predpokladalo sa, že výsledky budú tesné, a preto sa mnohí pozorovatelia obávali, že ani jeden kandidát sa nebude chcieť zmieriť s porážkou. Jonathan však prehral o viac ako 2,5 milióna hlasov. Nezostalo mu nič iné, len zagratulovať súperovi. Buhari v roku 1983 usporiadal v Nigérii puč, keď zvrhol demokratickú vládu. O dva roky na to, zase armáda odstránila jeho.

Nigéria je najľudnatejším štátom Afriky, ktorý má aj najväčšiu ekonomiku kontinentu. Krajina je na ôsmom mieste na svete, čo sa týka veľkosti nálezísk ropy. Zároveň však čelí krvavému konfliktu s džihádistickou organizáciou Boko Haram. Teroristi masovo vraždia, unášajú deti a nedávno dokonca prisahali vernosť Islamskému štátu.

Bude nový prezident schopný riešiť problém s Boko Haram? "Generál Buhari je vojak. Jonathana kritizovali, že nemá takéto skúsenosti. Preto pripustil, aby sa kvalita armády zhoršila,“ vysvetlila pre Pravdu Sola Tayová, odborníčka na Nigériu z britskej organizácie Chatham House.

Ľudia vkladajú do Buhariho nádeje

"Ľudia vkladajú do Buhariho nádeje, že aspoň do istej miery obnoví dôveryhodnosť armády. Ozbrojené sily čelili veľkej kritike, lebo to vyzerá tak, že si nevedeli poradiť s krízou na severovýchode krajiny, kde Boko Haram pôsobí. Hoci armáda zaznamenala v poslednom čase úspechy v boji, potrebuje dlhodobejšiu stratégiu, aby sa zlepšilo jej postavenie,“ mysli si Tayová.

Aj analytik Nnamdi Obasi pripomína, že Buhariho vojenská minulosť vzbudzuje nádej, že lepšie dokáže riadiť ozbrojené sily. "Okrem toho je však nový prezident aj moslim, ktorý pochádza zo severu štátu. Je pravdepodobné, že v tomto regióne získa viac podpory. Bude tak v boji s islamistickými rebelmi lepšie spolupracovať s miestnymi náboženskými, etnickými a komunitnými lídrami,“ uviedol pre Pravdu Obasi, ktorý v nigérijskom hlavnom meste Abuja pôsobí ako analytik organizácie International Crisis Group.

Problémom Nigérie však nie je len Boko Haram. Napriek rastúcej ekonomike čelí mnohým sociálnym problémom. Nigéria má viac ako 170 miliónov obyvateľov, okolo 34 miliónov z nich sú mladí ľudia vo veku od 18 do 35 rokov.

"Ľudia požadujú zlepšenie sociálnej a ekonomickej situácie vo všetkých oblastiach. Od dodávok elektriny po zamestnanosť. Pre Buhariho to bude veľká výzva. Pád cien ropy obmedzuje rozpočet vlády, ktorý je vyčerpaný aj pre nákladné voľby,“ vyhlásil Obasi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Boko Haram #Nigéria #prezidentské voľby #Muhammad Buhari