Islamisti zabíjali na univerzite v Keni. Moslimov púšťali, kresťanov vraždili

Útok islamistov na univerzitu v Keni si vyžiadal 147 mŕtvych, predovšetkým z radov študentov. Zahynuli aj štyria útočníci. Oznámil to kenský minister vnútra. Ďalších najmenej 79 ľudí je zranených.

02.04.2015 10:05 , aktualizované: 03.04.2015 08:13
Keňa, útok, univerzita Foto:
Záchranári prevážali zranených do nemocnice v Nairobi. Na tamojšiu univerzitu zaútočili radikáli z hnutia Šabáb.
debata (13)

Zásah bezpečnostných síl proti páchateľom skončil „úspešne“, uviedlo kenské ústredné operačné centrum pre mimoriadne udalosti, ktoré teraz chce evakuovať z miesta všetkých študentov a ďalšie osoby.

Kenský minister vnútra Joseph Nkaissery spresnil, že prakticky všetky obete tvoria študenti. Medzi mŕtvymi je aj päť členov ozbrojených zložiek, z toho dvaja policajti, vojak a dvaja strážcovia. Okrem toho boli zabití štyria útočníci.

Policajné zložky obkľúčili univerzitu v... Foto: SITA, Stringer
keňa, univerzita, útok Policajné zložky obkľúčili univerzitu v Garisse. Prestrelky s teroristami trvajú už niekoľko hodín.

„Smrť 147 osôb je potvrdená,“ oznámilo na internete kenské ústredie pre mimoriadne udalosti. Ďalších 79 ľudí utrpelo zranenia, pričom deväť z nich je v kritickom stave. Z areálu evakuovali 587 študentov.

Ide o najhoršiu bilanciu mŕtvych pri teroristickom útoku na kenskom území, ktorý podniklo radikálne hnutie Šabáb. Tieto islamistické milície majú základne v susednom Somálsku.

Garissa leží asi 150 kilometrov západne od somálskej hranice. Severné a východné oblasti Kene, ktoré so Somálskom susedia, sú pomerne často vystavené útokom Šabábu napojeného na al-Kajdá. Islamisti sa tak mstia za zapojenie Kene do predasledovania islamistov v Somálsku.

Moslimských rukojemníkov prepustili

Ozbrojenci najskôr zaútočili na miestnu mešitu, potom vpadli do univerzitného­kampusu, azčali strieľať a vzali niekoľko rukojemníkov. Po úvodnej bezhlavej streľbe začali prepúšťať moslimov, kresťanov naďalej zadržiavali. Zástupca teroristov dopoludnia vyhlásil, že ich bojovníci zadržiavajú „kresťanských rukojemníkov. "Ľudí sme roztriedili a moslimov sme prepustili,“ dodal.

Záchranári pomáhajú jednému zo zranených, ktorí... Foto: SITA/AP
Kenya University Attack Záchranári pomáhajú jednému zo zranených, ktorí prežili útok radikálov z hnutia Šabáb.

V Keni radikáli spáchali už niekoľko veľkých atentátov. Útok na nákupné centrum Westgate v metropole Nairobi v roku 2013 stál životy 67 ľudí, pričom 170 ďalších bolo zranených. Organizátora tejto akcie v marci zabilo bezpilotné lietadlo americkej armády.

V rokoch 2012 až 2014 zahynulo pri útokoch milícií Šabáb na kenskom území podľa policajných štatistík vyše 300 ľudí. Z toho len v Garisse ich radikáli zabili skoro štyri desiatky.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #útok #teroristi #univerzita #keňa