Pápež František sa počas omše priznal, že je unavený

Pápež František počas štvrtkovej omše vo Svätopeterskom chráme priznal, že sa niekedy cíti byť unavený.

02.04.2015 14:15
Pápež František Foto: ,
Pápež František.
debata (15)

Dopoludňajšia omša bola súčasťou veľmi náročného veľkonočného týždňa. V podvečer pápež ešte bohoslužbou v rímskej väznici Rebibbia pripomenie poslednú večeru Pána, súčasťou bohoslužby bude aj obrad umývania nôh.

„Únava kňazi. Viete, ako často o tejto únave, ktorú všetci zažívate, premýšľam? Myslím na ňu a modlím sa, zvlášť, keď som tiež unavený,“ uviedol počas omše 78 ročný pápež. „Modlím sa za vás, pretože pracujete pre národ Boží, ktorý sa zveril do vašej starostlivosti, mnoho z vás navyše na opustených a nebezpečných miestach,“ dodal František. „Naša únava, drahí kňazi, je ako kadidlo, ktorého vôňa potichu stúpa až do neba. Naše únava sa dostáva priamo k srdcu Otca,“ doplnil.

Hlava katolíckej cirkvi už v polovici marca pri rozhovore pre mexickú televíznu stanicu uviedla, že má pocit, že vo svojej funkcii bude len krátku dobu. „Mám pocit, že môj pontifikát bude krátky, štyri alebo päť rokov alebo dokonca dva alebo tri roky. Dva roky už utiekli. Je to taký zvláštny pocit,“ povedal vtedy pápež.

František sa vo svojich 78 rokoch teší dobrému zdraviu. Ako však poznamenal, súhlasí s tým, čo urobil jeho predchodca Benedikt. Ten v roku 2013 ako vôbec prvý hlava rímskokatolíckej cirkvi za 600 rokov rezignoval na svoju funkciu namiesto toho, aby ju zastával až do svojej smrti. „Všeobecne si myslím, že to, čo Benedikt odvážne urobil, bolo otvorenie dverí ďalším emeritným pápežom. Benedikt by nemal byť považovaný za výnimku,“ dodal František. Automatický odchod do dôchodku vo veku 80 rokov by u pápežov nepodporil.

Na Zelený štvrtok pápeža ešte čaká večerná omša v rímskej väznici Rebibbia, po ktorej dôjde na zvyk umývania nôh. Tradícia odkazuje na Ježišovo gesto pokory voči apoštolom krátko pred jeho ukrižovaním a František ju vykonáva nie v kostole, ale medzi potrebnými. Pred dvoma rokmi to bolo v nápravnom zariadení pre mladistvých, vlani v ústave pre telesne postihnutých.

Na Veľký piatok, kedy sa pripomína Ježišovo ukrižovanie, si František spolu s procesiou prejde krížovú cestu v Koloseu. V sobotu ho potom čakajú vigílie vo Svätopeterskom chráme, ktoré ukončia obdobie pôstu a v nedeľu omša na Boží hod veľkonočný, kedy prednesie aj požehnanie Urbi et orbi (Mestu a svetu).

15 debata chyba
Viac na túto tému: #pápež František #únava #priznanie #omša