Šešeljovo spálenie vlajky narušilo vzťahy Srbska s Chorvátskom

Predstavitelia Srbska a Chorvátska sa snažia zmierniť najhoršiu krízu vo vzájomných vzťahoch od vojen v 90. rokoch, ktorú v stredu vyvolalo spálenie chorvátskej štátnej vlajky srbským ultranacionalistom Vojislavom Šešeljom.

02.04.2015 18:55
Srbsko, Vojislav Šešelj Foto: ,
Vojislav Šešelj.
debata (9)

Po udalosti na verejnom priestranstve v Belehrade chorvátska vláda stiahla svojho veľvyslanca zo Srbska na konzultácie, zatiaľ čo zazneli z úst nacionalistických politikov v oboch krajinách tvrdé vyjadrenia. Chorvátska ministerka zahraničných vecí Vesna Pusićová vo štvrtok vyhlásila, že snahou Záhrebu je „upokojiť vášne“ a radšej „sa zameriavať na budúcnosť“.

Jej srbský náprotivok Ivica Dačić zase vyjadril názor, že vzájomné „posilňovanie dôvery nesmie byť ohrozované nenáležitou rétorikou jednotlivcov“. Srbsko-chorvátske vzťahy sú rozhodujúce pre stabilitu Balkánu, ktorý sa stále spamätáva z krvavého rozpadu Juhoslávie. Srbsko tiež potrebuje podporu zo strany Chorvátska ako členského štátu EÚ pri vlastnom úsilí o pripojenie k bloku.

Predseda Srbskej radikálnej strany spálil chorvátsku vlajku pred očami desiatok ľudí podľa vlastných slov na protest proti zločinom spáchaným Chorvátmi na Srboch. Urobil tak pred budovou belehradského súdu, kde mal vypovedať v procese so straníckym kolegom stíhaným za spálenie vlajok EÚ, NATO, USA a Kosova koncom roka 2012.

Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY), ktorý Šešelja súdi za viaceré vojnové zločiny, pritom v pondelok oznámil zrušenie jeho pobytu na slobode pre porušenie podmienok a nariadil mu návrat do Haagu, kde ho predtým zadržiavali 12 rokov. Opätovné zadržanie požadovalo aj Chorvátsko, o ktorom v jednom z rozhovorov povedal, že by ho navštívil „iba na tanku a plne ozbrojený“. Vo štvrtok zase Šešelj vyhlásil, že „sa nemôže dočkať, kedy EÚ preruší rokovania so Srbskom pre jeho správanie“.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Vojislav Šešelj