Nesúhlas Vatikánu ich neodradil. Na Filipínach sa ľudia dali pribiť na kríž

Veriaci na Filipínach zopakovali krvavý rituál ukrižovania, ktorým si napriek nesúhlasu filipínskych cirkevných predstaviteľov i Vatikánu pripomínajú Veľký piatok. Tradičný krvavý obrad sa v meste San Fernando neďaleko Manily odohráva každý rok a priťahuje desaťtisíce divákov.

03.04.2015 10:04
Filipíny, ukrižovanie, Veľký piatok Foto: ,
Filipínčan Ruben Enaje (29) je jeden z veriacich, ktorí sa dali pribiť na kríž. Táto tradícia v krajine pretrváva aj napriek tomu, že s nimi nesúhlasia filipínski cirkevní predstavitelia, odmietavo sa k týmto zvykom stavia aj Vatikán.
debata (7)

Viac ako desať najoddanejších veriacich sa dali pribiť na kríž na kopci, okolo ktorého prechádzala procesia ľudí, ktorí sa bičovali do krvi, prepichovali si rôzne časti tela a ťahali ťažké kríže.

„Necítim bolesť, pretože viem, že vo svojom utrpením som so svojím Bohom,“ povedal stavebný robotník Arjay Rivera, ktorý si doškriabal chrbát rozbitými fľašami a žiletkami. Potom sa v sprievode ďalej bičoval, aby si tak vyprosil uzdravenie pre svojho 54-ročného otca.

Ronald Layag (36), v civili štátny úradník, sa...
S krvavými rituálmi nesúhlasí Vatikán, odradiť...
+3Filipínčan Ruben Enaje (29) je jeden z...

Filipíny majú 100 miliónov obyvateľov, z ktorých sa ku katolíckej cirkvi hlási 80 percent z nich. Od bolestivého zraňovania sa snažil veriacich odradiť aj arcibiskup San Fernanda Florentino Lavarias, podľa ktorého existujú iné spôsoby, ako dokázať svoju vieru. „Svoje skutky by sme mali pečatiť každodennou prácou. Kresťanský život nie je niečo, čo sa dá zvládnuť cez noc,“ vyhlásil.

Starosta San Fernanda Edwin Santiago však pripúšťa, že veľkonočné rituály sú pre mesto požehnaním. Minulý rok sa tu kvôli nim zišlo 60-tisíc zahraničných i domácich návštevníkov a tento rok by ich mohlo byť ešte viac. „Nepoznáme presnú sumu, aká z tejto akcie prúdi do ulíc mesta, ale je nepochybné, že pomáhajú miestnym podnikom,“ povedal starosta.

Ronald Layag (36), v civili štátny úradník, sa... Foto: Reuters, ROMEO RANOCO
Filipíny, ukrižovanie Ronald Layag (36), v civili štátny úradník, sa už druhý rok po sebe nechal ukrižovať.

Medzi tými, ktorí sa tento rok nechali pribiť na kríž, bol aj Wilfredo Salvador, päťdesiatročný robotník, ktorý podstúpil ukrižovanie už deviatykrát. Práve viera ho podľa jeho slov uzdravila z nervových depresií. „Tam hore to bolí, ale cítim sa ľahší. Nedokážem to vysvetliť,“ povedal.

Medzi zahraničnými návštevníkmi bola aj 26-ročná singapurská turistka Jorene Chaivoá, ktorá označila celé toto podujatie za „dosť nechutné a príliš krvavé“. „Už sem nikdy neprídem,“ vyhlásila.

Filipínčania veria, že tí, ktorí sa nechajú na... Foto: SITA/AP, Aaron Favila
Filipíny, ukrižovanie Filipínčania veria, že tí, ktorí sa nechajú na Veľký piatok ukrižovať, priblížia sa tak k Bohu, aby mohol vypočuť ich prosby.

Poľský profesor histórie Waldemar Traczyk šetril sedem rokov, aby s manželkou mohol prísť na Veľký piatok na Filipíny. Aj podľa neho bol rituál „príliš krvavý“. „Je ale zaujímavé, ako praktiky bežné v Európe v 17. storočí stále prežívajú na Filipínach,“ povedal Traczyk.

Katolicizmus prišiel na Filipíny spoločne so španielskymi kolonizátormi v 16. storočí. V januári prišlo na omšu v Manile, ktorú celebroval pápež František, rekordných šesť miliónov ľudí.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Filipíny #Veľký piatok #ukrižovanie