Nemecká polícia nemá dostatok ľudí na kontroly v schengene

Nemecká polícia nemá dostatočné kapacity na zabezpečenie kontroly cestovných dokladov pre lety v rámci schengenskej zóny voľného pohybu osôb. Informovalo o tom vedenie polície, ktorá takto reagovala na požiadavky na lepšiu kontrolu cestujúcich po minulotýždňovom zrútení lietadla spoločnosti Germanwings.

03.04.2015 22:21
debata (2)

Tragédia totiž odhalila, že úrady ani spoločnosť nemali prehľad o konkrétnom zložení pasažierov. Podľa polície však na okamžité zvýšenie efektívnosti kontrol nie je dostatok ľudí, keďže im už teraz chýba takmer 3000 ľudí. Vedenie celoštátnych policajných zložiek preto tvrdí, že nemôže kontrolovať všetkých cestujúcich v rámci schengenu. To je podľa neho úloha a povinnosť leteckých spoločností.

Germanwings na druhý deň po nehode tvrdila, že medzi 150 obeťami tragédie vo francúzskych Alpách je 72 Nemcov a 35 Španielov ako aj občania viacerých ďalších krajín. Germanwings predtým informovali o 67 Nemcoch na palube, zatiaľ čo španielska vláda oznámila, že podľa zoznamu cestujúcich a výpovedí rodinných príslušníkov bolo v lietadle 49 Španielov. Nakoniec ich bolo 51. Oficiálne tiež hovorili o jednom Japoncovi, pričom boli dvaja. Celkovo bolo na palube občania 18 krajín sveta.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #schengen #kontroly #Germanwings