Na internete je ďalšie video islamistov pri ničení pamiatok

Militanti z extrémistickej skupiny Islamský štát (IS) zverejnili nové video, ktoré ukazuje, ako ničia starobylé mesto Hatra na severe Iraku. Ozbrojenci kladivami rozbíjajú múry a automatickými zbraňami strieľajú do vzácnych sôch.

04.04.2015 17:36
Islamský štát, ničenie pamiatok, UNESCO, Irak,... Foto:
Ničenie pamiatok v Hatre.
debata (6)

Ničenie mesta zaradeného do zoznamu kultúrneho dedičstva UNESCO sa udialo asi pred mesiacom. Jeden z militantov po arabsky hovorí, že pamiatky zničili, „lebo ľudia ich uctievajú namiesto boha“.

Rozsah škôd sa nedá určiť, keďže oblasť je v rukách povstalcov z IS. Hatra bolo staroveké mesto ležiace medzi riekami Eufrat a Tigris na severe Iraku. Bolo založené v 1. storočí pred Kristom. Tvorilo súčasť Partskej ríše, ktorej slúžilo ako náboženské a obchodné stredisko.

Militanti z IS už zdemolovali aj mesto Mosul. Moslimskí extrémisti na predchádzajúcom videu rozbíjali sochy v mosulskom múzeu a priamo na archeologickom nálezisku, pričom ich označili za niekdajšie modly odporujúce islamskému učeniu.

Islamský štát údajne zničil aj vzácne knihy a rukopisy z mestskej knižnice, zatiaľ čo iné artefakty predal na čiernom trhu, aby získal peniaze na svoje bojové operácie. Následne ozbrojenci zničili aj staroveké asýrske mesto Nimrúd na severe Iraku.

Iracké ministerstvo cestovného ruchu a historických pamiatok si myslí, že ničením pamiatok džihádisti IS prejavuje svoj vzdor ku zvyšku sveta.

„Vpadli do starovekého Nimrúdu a začali ho demolovať ťažkými strojmi, ničiac tak archeologické cennosti z obdobia 1 300 rokov pred naším letopočtom,“ vyhlásilo ministerstvo

6 debata chyba
Viac na túto tému: #pamiatky #islamisti #kultúrne pamiatky #Islamský štát #ničenie pamiatok